Prihvaćen Plan zdravstvene zaštite Varaždinske županije

Objavljeno: 11.05.2015. 16:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinska županija

Na svojoj redovnoj sjednici članovi Savjeta za zdravlje Varaždinske županije prihvatili su Plan zdravstvene zaštite Varaždinske županije za razdoblje od 2015. do 2017. godine te operativni plan za tekuću godinu. Članovi Savjeta su jednoglasno donijeli ove dokumente koji se kao temeljni dokumenti razvoja zdravlja u Varaždinskoj županiji šalju vijećnicima Županijske skupštine na konačno donošenje.

U radu Savjeta je sudjelovao i zamjenik župana Alen Kišić koji je zahvalio članovima Savjeta na njihovom doprinosu u izradi ovog dokumenta.

- Županije za svoja područja donose jednogodišnje i trogodišnje planove promicanja zdravlja, prevencije te ranog otkrivanja bolesti. Na temelju slike zdravlja u našoj županiji imamo već otprije pet prioritetnih područja na koja stavljamo poseban naglasak u aktivnostima, i to: prevenciju kardiovaskularnih bolesti, zaštitu duševnog zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti, zdravstveno ispravnost vode za piće, prevenciju i rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, te prevenciju i rano otkrivanje karcinoma dojke. Zbog demografske slike i sve većeg broja starijih osoba, kao i veliki udio karcinoma koji je drugi najčešći uzrok smrti u našoj županiji, dodali smo i šesti prioritet, a to je razvoj palijativne skrbi. Smatramo da je to od jako bitnog značaja, u bolnici u Novom Marofu imamo iznimno kvalitetnog partnera s kojim i putem Udruge Srce razvijamo program posudionice pomagala kao direktne pomoći našim sugrađanima – istaknuo je zamjenik Kišić naglasivši pritom kako je vrlo zadovoljan sve većim angažmanom udruga s kojima Županija surađuje na promicanju zdravlja po ovim prioritetnim područjima.

Predsjednica Savjeta za zdravlje, ujedno i županijska vijećnica,  pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš istaknula je zadovoljstvo donošenjem planova jer smatra i kao stručna osoba iz medicinske struke da je prepoznao ključne prioritete.

- Vjerujem da će ovaj ovakav predloženi Plan zdravstvene zaštite ostvariti ono što je zacrtano  u njegovim ciljevima. To su zdravlje i unapređenje zdravlja stanovništva Varaždinske županije, povećanje očekivanog trajanja života i smanjenja smrtnosti, povećanje broja godina života bez bolesti ili invalidnosti, te osiguravanje najviše moguće razine fizičkog i psihičkog zdravlja i funkcionalne sposobnosti. Smatram da je u operativnim planom dobro predloženo i to na vrlo konkretan način koje su to provedbene aktivnosti, rokovi izvršenja, te nositelj i suradnici provedbe, kao i tko osigurava sredstva. Mi ćemo kao Savjet aktivno pratiti izvršenja, a imenovat ćemo i radne grupe po prioritetima. Za početak očekujem da imenujemo radnu grupu za kardiovaskularne bolesti jer je riječ o bolestima od kojih umire najveći broj stanovnika Varaždinske županije – rekla je predsjednica Savjeta dr. Kolarek Karakaš.

Konačnu riječ o prihvaćanju Plana zdravstvene zaštite za sljedeće tri godine imati će vijećnici Županijske skupštine na sjednici 20. svibnja.

Komentari