Prihvaćen prijedlog o ukidanju dodatka na plaću, ali ne i amandman gradonačelnika

Objavljeno: 19.06.2015. 18:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Nakon raznoraznih mišljenja, Ministarstvo uprave je konačno dalo svoj stav i mišljenje o pravima općinskih načelnika, gradonačelnika i njihovih zamjenika. Posljednjim dopisom svim jedinicama lokalne samouprave nalaže se da se s tim mišljenjem moraju usuglasiti do 30. rujna.

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina našao se i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina.

- Radi se o tome da je definirano nekoliko bitnih stvari. Dužnosnici nemaju radno vrijeme niti im se vodi evidencija radnog vremena. Samim time nemamo ni pravo na godišnji odmor, ali to ne znači da ga ne možemo koristiti, ali ga ne moramo tako evidentirati. Imamo pravo na fiksnu plaću, nemamo pravo ni na kakve dodatke, ni na osnovu znanstvenog stupnja, a nemamo pravo na na božićnicu, regres ili darove za djecu - rekao je Goran Habuš i dodao kako imaju pravo na dnevnice i eventualno korištenje osobnog automobila ili drugih stvari.

U slučaju Grada Varaždina, to znači da gradonačelnik Habuš ostaje bez cipelarine od nekih 250 kuna, a njegov zamjenik Vjeran Radelić bez dodatka na plaću od oko dvije tisuće kuna, koliko je primao temeljem znanstvenog stupnja.

Gradonačelnik je uz ovu odluku predložio i amandman, kojeg je vijećnicima pojasnio nezavisni vijećnik Robert Podolnjak. Podolnjak je istaknuo kako je Prijedlog odluke upućen zbog stava Ministarstva uprave koji se odnosi na primanja zamjenika gradonačelnika, kako je to rekao gradonačelnik.

- Mi se možemo drvljem i kamenjem nabacivati zbog situacije koja se dogodila, zbog isplate određenih naknada. Javo želim reći da je isključiva odgovornost Ministarstva uprave i Hrvatskog sabora. Zbog iste situacije je jedan drugi gradonačelnik u drugom dijelu Hrvatske, od Državnog odvjetništva optužen za to isto. Podignuta je optužnica i oslobođen je na prvostupanjskom sudu. za istu situaciju zbog koje mijenjamo odluku Gradskog vijeća - objasnio je Podolnjak dodajući kako u presudi stoji da gradonačelnik nije kriv jer je takvo bilo prije tumačenje Ministarstva uprave.

Vezano uz amandman, naglasio je Podolnjak, kada su zadnji puta mijenjali odluku o plaći gradonačelnika i ostalih dužnosnika, dogodila se greška jer su vezali zajednički osnovicu za plaću gradonačelnika i službenika i namještenika u Gradskoj upravi.

- Mi kao Gradsko vijeće utvrđujemo plaću gradonačelniku, a on utvrđuje osnovicu za plaću službenicima i namještenicima. Mi to nismo trebli povezati kao što jesmo. Predloženim amandmanom mi utvrđujemo točni iznos te osnovice plaće gradonačelnika. U amandmanu stoji i da će osnovica biti veća od 1. siječnja iduće godine. Na vijećnicima je da presude treba li u ovaj amandman staviti i tu novu osnovicu, odnosno njeno povećanje od iduće godine - rekao je Podolnjak.

Vijećnici oporbe se nisu složili s amandmanom, a nekoliko njih je istaknulo kako ne mogu istovremeno glasati za smanjenje plaće, a onda u istom mandatu za povećanje.

- Ne ulazeći u brojke i članke zakona, ja ću se osvrnuti na konkretne stvari i brojke. Vidimo da se smanjuje osnovica. Dodao bih i onaj famozni faktor, jer neki neuki bi mislili da je to minimalac. Ja glasam za smanjenje plaće, ali istovremeno ne mogu glasati za povećanje u jednom amandmanu. To nije logično. Predlažem da se briše povećanje osnovice u ovom amandmanu, jer tko zna što će biti 1. siječnja i u kakvoj ćemo situaciji biti iduće godine - smatrao je Hižak.

S njim se složio i nezavisni vijećnik Zlatan Avar također istaknuvši da će se vidjeti u prosincu kako stvari stoje te ima li mogućnosti za povećanje osnovice ili ne. Na kraju je sam gradonačelnik povukao amandman, dok je prijedlog odluke prihvaćen jednoglasno.

Komentari