tenzije u gradskom vijeću

Proračun prihvaćen uz povike o neprijateljima grada, zakulisnim igrama i bombaškim procesima

Objavljeno: 28.12.2020. 13:07

Zadnja izmjena: 28.12.2020. 13:26

Sa sedamnaest glasova za i šest glasa protiv, izglasan je proračun Grada Varaždina za 2021. godinu, kojeg je pratila žestoka prepirka između gradske vlasti i oporbenog SDP-a.

Naime, od proračuna teškog 465 milijuna kuna, SDP-ov Neven Bosilj realnim smatra iznos od 220-230 milijuna kuna. Posebno ga, kako je rekao, bode u oči dio oko plaćanja najma za Arenu Varaždin.

- U proračun je stavljeno 24,7 milijuna kuna, umjesto realnih 30 milijuna. Triput sam već pitao kada će se nešto napraviti po ovom pitanju, ali koliko ja shvaćam, Max Bögel nije na ovo pristao. Stavili ste, dakle, stavku bez da imamo dogovor s drugom stranom – rekao je Bosilj.

Uslijedila je replika gradonačelnika Ivana Čehoka:

Bili ste neprijatelji grada...

- Tko vam je branio nešto napraviti?! Gospoda Avar i Bunić napravili su vam studiju dvorane i znate što ste vi napravili: stavilite je u ladicu. Imali ste, dakle, tri godine za pregovore s Max Bögelom, niste učinili apsolutno ništa.

Čehok je obrazložio kako je namjera predloženog proračuna zadržati racionalno upravljanje i razvojnu aktivnost: poglavito planirana infrastrukturna i komunalna ulaganja koja će pratiti projekt aglomeracije, te uvođenje optičke mreže. Od kapitalnih investicija izdvojio je Kučansku rampu.

- Pretvaranje pothodnika u podvožnjak, za što se već uzimaju očitovanja vlasnika zemljišta, za neko vrijeme biti će zamjensko rješenje. Kučansku rampu smo stavili u proračun jer do ljeta očekujemo lokacijsku i građevinsku dozvoli, i raspisivanje natječaja. U 50 godina nismo imali nikakvu dozvolu.

Ja vam ne dopuštam...

SDP-ov Miroslav Marković rekao je kako proračun ima razvojnih elemenata, jer je veći od proračuna prijašnje vlasti, a zasmetalo ga je što je Čehok SDP-ovce nazvao „neprijateljima Varaždina i građana“. Povod su ponovno bile obveznice, odnosno plaćanje sudskih presuda pomoću izdavanja obveznica….

- Imam svjedoka da su ljudi povezani s Nevenom Bosiljem govorili da će spor protiv Ekosa biti izgubljen, a unatoč tome su se nastavili sporiti. To je neprijateljski prema građanima, vi ste tada bili neprijatelji Varaždina – rekao je Čehok.

- Toliko ste nervozni… Krasno je da se radi u ovom gradu i nitko to ne osporava, ali osport ćemo svako zakulisno rješavanje sudskoj sporova, čemu ste posvetili i mandat i proračun. Mi nismo neprijatelji grada, nemate pravo to govoriti, za to vas osuđujem – rekao je Marković.

Uključio se i Mario Lešina.

- Kolega Markoviću, vi ne priznajte drugi sud osim partije, ali ovo nisu bombaški procesi. Druže Markoviću, vi dovodite u pitanje presudu suda. To tako, jednostvano, ne ide – rekao je Lešina.

Komentari