priopćenje za medije

Radimir Čačić predstavio model izgradnje 'stanova za priuštivi najam'

Objavljeno: 11.10.2023. 10:07

Zadnja izmjena: 11.10.2023. 10:11

Objava Narodne stranke - Reformisti:

Priuštivo stanovanje jedna je od ključnih pretpostavki u rješavanju problema demografskog sloma.

Hrvatska od 2001. ima uspostavljen i zakonski reguliran sustav društveno poticajne stanogradnje POS-a, koji se do danas u suštini nije mijenjao, usprkos kampanjama političkih suparnika, građevinskih lobija i sl. Sustav je zamišljen kao neprofitni s gornjom granicom cijene 50% većom od godišnje utvrđene etalonske cijene građenja.

Model u grubim crtama u suštini predviđa 15% učešće kupca 60% kreditnu liniju banke na 20 godina, 25% depozita države, naplaćenog kroz poreze, uz isplatu od 20. do 30. godine nakon izgradnje.

Suluda je odluka HDZ-ove vlade da država ne subvencionira ponudu stanova u izgradnji i najmu, već kupnju, dakle ne subvencionira ponudu, već potražnju. Sada, po najnovijoj ideji možda i najam, što bi dodatno povećalo potražnju. To je dakako utjecalo na rast cijena stanova i koristilo samo građevinskom lobiju.

U prvom polugodištu 2023. prosječna cijena POS stanova bila je 1.305 € i narasla je za 1,3% u odnosu na prvih 6 mjeseci prošle godine, a cijena stanova koje su prodavale tvrtke bila je gotovo 80% veća (2.326 €) uz rast od 10%.

Obzirom da Hrvatska kao tranzicijska zemlja ima strukturu 90% vlasništvo stanova i 10% stanova u najmu, za razliku od europskog standarda 50:50 potpuno jasno da je za nas zbog niza razloga pokretanje programa stanova za priuštivi najam od najvećeg mogućeg interesa.

Program treba bazirati na postojećim institucionalnim temeljima i uspostavljenim odnosima sa bankarskim sustavom, jer prilikom pokretanja realizacije modela to traži najveći napor i vrijeme.

U strukturi financiranja izgradnje stana za najam s mogućnošću otkupa kroz POS model treba učiniti sljedeće:

  1. 15% koje je uplaćivao kupac zamjenjuje se s 15% uplate jedinice lokalne samouprave .
  2. 60% je iznos kredita kod banke koji na 20 godina i 7 mjeseci na sebe preuzima JLS. On se mjesečno potpuno isplaćuje iznosom najma stana.
  3. 25% (u primjeru koji je naveden to je 26,6% prodajne cijene, što je maksimum koji dozvoljava zakon o POS-u) je iznos koji se nakon 20 godina i 7 mjeseci vraća kroz 9 godina i 5 mjeseci APN-u, dakle državi, kroz naplaćivanje mjesečnog najma koji bi prosječno iznosio 4-5 eura po m2.

Komentari