uvjeren u pobjedu

eTV: Čačić na predstavljanju svog programa: "Stav i rezultati - ili jajomati!" - evo glavnih točaka

Objavljeno: 28.04.2017. 19:30

Zadnja izmjena: 28.04.2017. 19:38

Foto: /Video: Luka Šalamun

Radimir Čačić večeras je u hotelu Turist predstavio svoj program pod nazivom „Stav i rezultati“, kandidate za svoje zamjenike Tomislava Paljka i Roberta Vugrina, ali nije propustio komparirati ni svoj mandat iz 2005. s mandatima aktualnog župana Štromara.

Najveći dio njegova izlaganja odnosio se na Europske fondove uz pomoć čijih sredstava namjerava izgraditi, kako je redom naveo: centre za starije osobe u gradovima i općinama, objekte Sveučilišta Sjever i Zagrebačkog Sveučilišta, Kampus na Dravi, ali i škole i dvorane, njih šest, koje još nisu izgrađene.

U Varaždinskim Toplicama , gdje planira izgraditi medicinsko-stomatološki kompleks i novi spinalni centar, vidi međunarodnu destinaciju. Od projekta brze pruge Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Zagreb, vrijednog 300 milijuna eura, ne odustaje, te ga, kako je istaknuo – namjerava realizirati u samo 36 mjeseci te Varaždin povezati sa Zagrebom na 40 minuta.

- Trošiti budžetski novac zna svatko, a osmišljavati projekte kao što vidimo na primjeru Štromara, u Varaždinskoj županiji nije čest slučaj. Osam godina ničega - komentirao je Čačić, rekavši da su najveći projekti aktualnog župana - jajomati, te da Aglomeraciju sada ne samo da njegova uprava mora dovršiti, nego i započeti.

 

"Štromarova plaća sramotno visoka"

Socijalni program temelji na demografskim mjerama i pomoći umirovljenicima, kojima će županija – ako postane župan, kako je rekao – pokrivati do 200 kuna troškova režija u slučaju da su im mjesečni prihodi manji od 2.000 kuna. Cijenu vrtića namjerava spustiti na maksimalnih 500 kuna, čime bi se između ostaloga za 50% povećao broj vrtićke djece, a zajedno sa subvencioniranjem instituta dadilja – poticale mlade obitelj. Pri ovome namjerava surađivati s općinama i gradovima.

- Sramota kojoj smo danas izloženi jest da je Varaždinska županija županija s najnižim plaćama u Hrvatsjkoj, a istovremeno župan je tijekom ovih godina došao do pozicije župana s najvećom plaćom u Hrvatskoj. I to ćemo naravno promijeniti - glasio je njegov komentar.

Znanstveni centar kao kapitalni projekt

Osim poticanja poduzetničkih ulaganja za industrije više dodane vrijednosti, Čačić je rekao da strukturu gospodarstva planira mijenjati zahvatima i u sektoru turizma: rekracijskim i zdravstvenim turizmom, uz Toplice i u Novom Marofu; kulturnim i vjerskim potencijalima Varaždina, Ludbrega, Lepoglave i Trakošćana, i dr. Pritom računa na suradnju s vladom, uz pomoć koje još namjerava relizirati i Podravsku magistralu, zaobilaznicu Sračinec-Martijanec-Ormož te brzu cestu, spojicu Krapinsko Zagorske i Varaždinske županije. 

- Imamo jedan ogroman projekt, znanstveni centar "Tesla" prema modelu Kopernikus centra u Varšavi, što bi bio drugi takav centar u Europi. Centar Koprenikus je u dvije godine imao preko dva milijuna posjetitelja, dakle to je jedan kapitalni projekt financiran europskim novcem na kojem ću se angažirati i koji me posebno veseli - zaključio je Čačić o projektu centra koji bi služio obrazovanju mladih iz cijele Europe.

Komentari