odmatanje zamršenog klupka

Ravnatelj Zdelar potvrdio, Ivana Pomahač priznala - famozni zapisnik razgovora s Filipom je autentičan!

Objavljeno: 26.01.2017. 14:14

Zadnja izmjena: 26.01.2017. 14:36

Foto: Arhiva

Čini se da je razriješena jedna od ključnih kockica mozaika slučaja Kišić – zapisnik razgovora Ivane Pomahač s maloljetnim Filipom je autentičan, a upravo je Pomahač odigrala ključnu ulogu u tome što je on na koncu završio na mail adresi raznih redakcija, vijećnika i tko zna koga još.

To proizlazi iz našeg razgovora s ravnateljem Srednje škole Ludbreg Josipom Zdelarom. Razlog zašto taj zapisnik nije urudžbiran jest u tome što on nije nikada ni podastrijet tajništvu škole ili ravnatelju. Ravnatelj Zdelar ujedno je odbacio tvrdnju da je ovih dana zapisnik naknadno urudžbiran.

- Već se jedno dvije godine koristi softver koji automatski rješava pitanje klase i urudžbenog broja i to se ne može naknadno izvesti sa zapisnikom. – objasnio je ravnatelj.

Prema informacijama kojima raspolažemo, autentičnost zapisnika su pred Nastavničkim vijećem potvrdile i obje osobe koje su ga načinile - Ivana Pomahač i pedagoginja Saša Trojko. Ovime ne tvrdimo i da je sve što stoji u tom zapisniku istina, poput odgovornosti Kišića za ponašanje 17-godišnjeg učenika Filipa.

Optuživanje Kišića otišlo na Viber

Zanimalo nas je onda kako je uopće taj zapisnik došao u javnost.

- Ivana Pomahač mi je priznala da ga je podijelila na nekoj Viber grupi. – izjavio je Zdelar, dodajući da on ne zna kako je to točno izvedeno, ali je očito zapisnik otišao i osobama kojima nije bio namijenjen, jer u njega uvid nije smio imati nitko osim vrlo uskog kruga ljudi.

Za sada još ne znamo tko je onda s lažne Gmail adrese poslao mail nazvan Traženi dokaz Kišić brojnim osobama tekst zapisnika u kojemu se jasno navodi stav zaključak Ivane Pomahač o glavnom uzroku problema s Filipom.

- Mišljenja sam da je učenik bio obmanut od strane punoljetne osobe koja je na nedopustiv način iskoristila svoj autoritet i političku funkciju kako bi maloljetnoj osobi dala lažni osjećaj nadmoći i poticala ga na neprimjereno ponašanje u školi. Radi se o nedopustivoj zlouporabi položaja i ovlasti s ciljem manipulacije maloljetnim djetetom i nanošenjem štete ugledu i časti prosvjetnom djelatniku. – piše u zapisniku podebljanim slovima. Ime osobe u zaključku se ne spominje, ali se tijekom samog razgovora eksplicitno spominje Kišić, a kao njegov motiv poticanja Filipa da blati razrednicu jest onemogućavanje Pomahač u političkom napredovanju.

Inspektor dolazi, Pomahač odlazi

Ono što nas je također zanimalo bila je najavljena smjena Ivane Pomahač kao članice školskog odbora škole. S obzirom da je ona predstavnica radnika škole, nju ne može smijeniti Županija.

- Ona je odlučila da će se sama povući. - objasnio je ravnatelj Zdelar, dodajući kako ovih dana dolazi u školu prosvjetna inspekcija iz Zagreba kako bi utvrdila činjenice povezane s ovim slučajem koji je otišao predaleko.

Srednja škola u Ludbregu sad je pod povećalom javnosti, a neke će stvari morati utvrditi i inspekcija. Nažalost, određene stvari nisu više ni u njezinoj nadležnosti, jer se definitivno radi o zloporabi maloljetnika u političke svrhe. Na redu su pravosudni organi koji će utvrditi odgovornost svih osoba umiješanih u cijelu priču, između ostalog i eventualnu odgovornost dožupana Kišića. Ali i da otkriju tko je zapisnik o ponašanju jednog maloljetnika odlučio podijeliti s javnosti.

Komentari