sanja kočet lomi predrasude

DONJA VOĆA Nismo rezervirani za "muškarčine", nego predodređeni za razvoj

Ambiciozna ekonomistica, sa srcem volonterke, odlučila je ostati na svojoj zemlji i postati prva načelnica općine koja fascinira svojim ljepotama...
Objavljeno: 14.02.2021. 07:56

Zadnja izmjena: 14.02.2021. 09:07

Općinu kojom 18 godina vladaju muškarci sada će pokušati osvojiti jedna žena. Njezino ime je Sanja Kočet i u svojoj namjeri vrlo je odlučna.

— Nikad nisam smatrala rješenjem: spakirati se s diplomom u rukama i napustiti Donju Voću — kaže.

Diplomirala je ekonomiku poduzetništva na FOI-ju; tijekom studija je volotirala, a potom se uz redoviti posao posvetila vlastitom OPG-u. Primjenjujući, kako kaže, znanje stečeno na fakultetu, kao i prilike koje joj kao poduzetnici pruža institucija Županije, Sanja aplicira na EU fondove te uz poljoprivredu razvija turizam.

Sama, kako nam naglašava, želi biti primjer smjera razvoja općine, a pošalice poput one da je Donja Voća politički rezervirana „za muškarce“  ili „za muškarčine“ – kako neki znaju reći – smatra velikim predrasudama.

— Našoj općini je potrebna svježina. Novi ljudi s novim idejama i energijom. Veća transparentnost i zakonitost, te veliki kulturni, civilizacijski i duhovni pomaci — kaže Sanja, ne skrivajući na koga zapravo aludira.

I kako vrijeme odmiče, poručuje nam, sve je odlučnija...

"Znamo što moramo

Sanja se smatra vrlo praktičnom osobom, a takva želi biti i načelnica. Pripada Narodnoj stranci-reformisti.  — Nema velike filozofije, kaže. Tradicionalno smo vezani uz način života na Voći, poznajemo običaje i tradiciju kraja u kojem živimo, te imamo dodatnu motivaciju da neiskorištene resurse u potpunosti stavimo u turističku funkciju.

"Dosta javnog posramljivanja

Najviše od svega, Sanja govori da ju „boli nepravda“. Građani su se, kako kaže, dosada okupljali na platformama društvenih mreža, a sada ona želi vratiti povjerenje u institucionalnu politiku. „Bez uvreda, kleveta, javnog prozivanja, posramljivanja mještana, uz transparentnost i javni razvitak“. Žalosti je, kaže Sanja, što općina godinama zaostaje za drugima, unatoč svim potencijalima koje ima a koji ni približno nisu razvijeni. Ona stoga namjerava biti ta koja će to promijeniti.