Razvojne agencije o svojoj ulozi u oblikovanju lokalnih politika

Objavljeno: 03.10.2014. 07:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Hrvatska zajednica županija

Predstavnici 20 županijskih razvojnih agencija održali su sastanak u Hrvatskoj zajednici županija na kojem su raspravljali o ulozi razvojnih agencija u oblikovanju lokalnih politika.

Također, raspravljalo se i o promicanju europske prakse i privlačenju sredstava iz EU fondova s ciljem boljeg zastupanja regionalnih interesa.

Razvojne agencije ključne su u povlačenju EU sredstava kroz EU projekte i u provođenju razvojnih mjera čime se znatno utječe na razvoj lokalnog poduzetništva, porast zaposlenih, podizanju konkurentnosti svake županije što pridonosi podizanju kvaliteti života i životnog standardna. One su upravo često i posrednik između privatnog i javnog sektora – rečeno je na sastanku.

Što se tiče EU fondova, zaključeno je kako već sada dolazi do izražaja potrebno povećanje apsorpcijsku moć svih dionika na području Republike Hrvatske. Posebno se to odnosi na lokalnu i regionalnu razinu.

U praksi se pokazalo kako lokalna i regionalna razina imaju dobre i vrijedne projektne ideje, no koje se možda neće ostvariti u ovom programskog razdoblju zbog nepostojanja ili preskupe tehničke dokumentacije ili pak zbog neiskustva u provođenju projekata financiranih iz europskih fondova – napomenuto je na sastanku.

Riječi je bilo i o komunikaciji razvojnih agencija s lokalnom i regionalnom razinom, koja je često ograničena, bez jasnih smjernica i s puno nejasnoća, kao i o uspostavi jakih struktura za upravljanje fondovima i razvoj kvalitetnih kapitalnih projekata razvoja.

Komentari