mrak taritaš odbrusila vrdoljaku

REAKCIJE NE JENJAVAJU Evo kako je Alen Kišić komentirao navode o koaliciji HNS-a s HDZ-om

Objavljeno: 02.06.2017. 17:42

Zadnja izmjena: 02.06.2017. 17:54

Foto: ilustracija

Danas, svega jedan dan uoči lokalnih izbora, politička tema broj jedan u cijeloj zemlji su navodi da je koalicija HNS-HDZ već dogovorena, a sve je krenulo, nevjerojatno, objavom Ivana Vrdoljaka u 3 sata u noći na Twitteru, a potom i današnjom naslovnicom Jutarnjeg lista. Štoviše, Jutarnji list je napisao da se samo još čekaju rezultati lokalnih izbora, naročito oni za župana u Varaždinskoj županiji.

Ivan Vrdoljak je naime napisao da se na reformi obrazovanja „lomi budućnost RH“, ali da će je „biti, makar mu to bilo zadnje što će učiniti u politici“, što je protumačeno kao HNS-ovo prihvaćanje Ministarstva obrazovanja u zamjenu za podršku Plenković. Mrak Taritaš oglasila se dvaput, napisavši da u slučaju koalicije HNS-a s HDZ-om napušta stranku, što je evidentna potvrda da se u toj stranci zaista nešto događa. Prvi put je napisala da "u 3 ujutro tvita samo Trump".

Nekonkretnost u odgovoru

S obzirom na važnost teme svega dan uoči izbora, obratili smo se sa službenim upitima Predragu Štromaru, Ivanu Vrdoljaku i Andreju Plenkoviću, šefovima stranka na ključnim razinama, međutim do objave ovog članka nismo uspjeli dobiti njihove odgovore koje ćemo, stignu li – objaviti naknadno. Naime, unatoč tome što je Štromar danas izjavio kako „o tome ne razgovaraju“, zamolili smo ga za odgovor može li konkretno otkloniti svaku mogućnost koalicije HNS-a i HDZ-a.

Naime, njegov nekonkretan odgovor na društvenim mrežama tijekom dana potaknuo je komentare poput: „pa on uopće ne negira“, „nigdje nisam čula da spominje SDP“, „već su mu i plakati u boji HDZ-a“, „zašto vam plakati nisu narančasti“, i t.sl. Uspjeli smo s druge strane dobiti komentar od Alena Kišića, zajedničkog, SDP-ovog i HNS-ovog kandidata za gradonačelnika, te ga prenosimo u cijelosti:

"Unutarnja stvar, ali vjerujem Štromaru"

To je unutarnja stvar HNS-a i to treba poštovati. Osim toga, vjerujem kolegi Štromaru koji je rekao da se o tome kod njih ne razgovara. Hipotetski, osobno mislim da takva eventualna koalicija bi dugoročno bila jako loša za HNS jer vidimo kako u jednom dužem periodu prođu HDZ-ovi partneri. Isto tako, moram priznati da teško da mogu zamisliti koaliciju i kojoj su primjerice Vesna Pusić ili Anka Mrak i Stevo Culej ili još neki pripadnici HDZ-ovog desnog krila ili kod nas recimo u Vinici Marijan Kostanjevac i Predrag Štromar. Kroz mandat i kroz ovu kampanju upoznao sam jako puno ljudi iz HNS-a i temeljem toga usudim se reći da bi i velik broj članova bio jako skeptičan prema takvoj koaliciji, a da ne govorim o biračima koji su uglavnom s prostora ljevice i centra, osobito ovdje na sjeveru. No, to je stvar HNS-a i njihove odluke, mi se necemo mijesati.

"Štromar petlja, Mrak otvorena"

Radimira Čačića koji je povodom svega danas sazvao i izvanrednu presicu zamolili smo da pojasni saznanja koja ima o eventualnom dogovoru HNS-a i HDZ-a, o čemu tijekom cijelog dana bruje mediji. Podsjetimo, danas je obukao crno odijelo i zapalio svijeću, uz izjavu da će „HNS-ova izdaja koalicijskog partnera SDP-a“ tu stranku pokopati.

- Nakon što je Davor Bernardić izjavio da HNS nema pravo zlopotrebljavati glasove osvojene na njihovoj listi, zaista nema više nikakve tajne! Anka Mrak Taritaš također je rekla da u slučaju koalicije HNS-a s HDZ-om, napušta stranku! Jedino Štromar šuti i petlja! Zašto? Zato što sve ovisi direktno o njemu! Prema statutu kojega sam ja pisao, varaždinska organizacija ima 38% članova središnjeg odbora i jedina uz zagrebačku organizaciju koja je protiv koalicije, čini većinu u središnjem odboru koja odlučuje o koalicije. Uostalom, na taj način sam izbačen iz stranke, jer mi podrška međimurske organizacije nije bila dovoljna. Dodatno, Štromar ima i dva svoja zastupnika, svoju sestričnu i Batinića. Stvar je, dakle, sasvim jasna: ističu rokovi za formiranje nove većine i sada zadnju minutu prije izbora žele prevariti birače, a članove SDP-a pritom smatraju naivcima – rekao je Čačić.

 

Komentari