epilog

Prihvaćen rebalans, no rasprava se povela oko sortirnice i besplatne prehrane

Subvencije idu građanima koji se griju na toplanu, a između ostalog sredstva idu za postavu solarnih elektrana na Srednjoškolac i na Graberje. Točka koja je izazvala najviše rasprava je dodatnih 4,5 milijuna kuna za zbrinjavanje otpada za projekt sortirnice....

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.09.2022. 18:48

Zadnja izmjena: 28.09.2022. 09:04

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je rebalans proračuna koji se, kako je rekao gradonačelnik Neven Bosilj, prvenstveno odnosi na usklađenje s realnim prihodima.

Naglasak je nadalje, rekao je Bosilj, stavljen na pomoć sugrađanima za ublažavaje inflatornog pritiska, zatim se tu našlo povećanje iznosa za školsku prehranu, povećanje iznosa za pomoćnike u nastavi kao i za dječje božićnice. Također, subvencije idu građanima koji se griju na toplanu, a između ostalog sredstva idu za postavu solarnih elektrana na Srednjoškolac i na Graberje. Točka koja je izazvala najviše rasprava je dodatnih 4,5 milijuna kuna za zbrinjavanje otpada za projekt sortirnice.

Konkretno, vijećnici NL Ivana Čehoka vijećnike su pozvali da ne prihvate proračun upravo zbog ove stavke te su na kraju napustili sjednicu prije glasanja. 

- Nakon svih iskapanja 2.500 tona postaje 8.000 tona. Bosilj vam želi uvaliti kukavičje jaje da građani plate mutne poslove i ako danas podržite proračun vi ćete podržati sumnjive radnje. Trebali smo tih 4,5 milijuna ulagati u vrtić, a i sam Bosilj tvrdi da su nerazjašnjene okolnosti iskapanja otpada - rekao je između ostalog Čehok.

Bosilj je pak uzvratio kako 'Čehok želi da propadne ovaj projekt' te kako se on mora završiti jer bi Grad u suprotnom morao platiti penalizaciju. Naknadno će se, rekao je Bosilj, utvrditi gdje je došlo do propusta.

- Ja nemam razloga ništa skrivati. Ja samo želim da završimo ovu sortirnicu. Ja isto smatram da je došlo do propusta, ali neću dozvoliti da propadne 35 milijuna kuna. Nas se može penalizirati ako to ne završimo i ako do 1. veljače nije dobivena dozvola. To ćemo napraviti, a nakon toga ćemo utvrditi tko je odgovora za to - pojasnio je.

'Ja sam razgovarao s nekoliko učitelja i djeca koja se ne hrane u školskoj kuhinji su djeca dobrog imovinskog stanja. Pitanje je na koji način će ovih 1,4 milijuna kuna koje se planira potrošiti imati učinak', rekao je Petrić...

O besplatnoj prehrani

Rasprava se povela i oko sredstava za besplatne obroke za djecu. Vijećnik Budimo grad Hrvoje Petrić rekao je da pozdravlja ovu ideju, no pitao se je  li izvršena bilo kakva analiza učinka projekta.

- Ja sam razgovarao s nekoliko učitelja i djeca koja se ne hrane u školskoj kuhinji su djeca dobrog imovinskog stanja. Pitanje je na koji način će ovih 1,4 milijuna kuna koje se planira potrošiti imati učinak. Hoće li ovaj projekt imati rezultat da će se od sada hraniti i djeca koja se do sada nisu samo zato jer je besplatno. Hoće li se to pojesti i hoće li se više hrane bacati? - rekao je Petrić.

Na ovu je izjavu reagirala predsjednica vijeća Zdravka Grđan.

- Jako ste me neugodno iznenadili ovo šte se upravo naglasili ovo pitanje oko prehrane učenika, ali ste se kasnije ispravili i rekli da je projekt dobar. Sama činjenica ići postavljati pitanje djece i prehrane u jedno takvo pitanje nije korektno. To je program Reformista i ne znam s kojim to roditeljima razgovarate i koji bi se roditelj žalio da ima besplatnu kuhinju, baš me zanima - rekla je Grđan.

Komentari