ekskluzivno

eTV - Referendum o balama za 60 dana? Doznajemo sve detalje

Ako se stranke neće htjeti obvezati da će postupiti prema odluci građana, onda su jedina moguća opcija izbori, no treba imati na umu, kaže Marković, da se gradonačelnik i zamjenik ne mijenjaju, nego samo vijeće, a staju svi projekti. Pa, jel dovoljno bilo ovih bala? Zar da natječaj propadne samo da bi Čehok mogao reći „ja bum to riješio“, naglašava Marković...
Objavljeno: 29.11.2022. 11:17

Zadnja izmjena: 29.11.2022. 12:39

Od danas ujutro počinju pripreme za referendum o balama, koji bi se mogao održati u siječnju sljedeće godine.

Otkrio je to danas u emisiji zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, dodajući da će svemu prethoditi međustranačko vijeće, na kojem će se stranke obvezati da će postupiti prema odluci građana na referendumu.

- S obzirom da je politička strast vrlo uzavrela na tom pitanju, došlo je do prijedloga da se pita naše sugrađane. Referendumsko pitanje bi okvirno glasilo: „Jeste li spremni da Grad Varaždin sanira odlagalište za cijenu od toliko i toliko?“. Na tome radimo danas od ranoga jutra, jučer smo donijeli tu odluku.

'Ili referendum ili tek u svibnju izbori'

Ako se stranke neće htjeti obvezati da će postupiti prema odluci građana, onda su jedina moguća opcija izbori, no treba imati na umu, kaže Marković, da se gradonačelnik i zamjenik ne mijenjaju, nego samo vijeće, a staju svi projekti.

- Mi smo na početku imali nekakav dogovor s Budimo grad, koji su se sad raspali i više ne predstavljaju volju birača. Već po toj osnovi su izbori rješenje da se stari unutar vijeća redefiniraju i evenutalno stvori nova većina. Međutim, s obzirom da bi izbori mogli biti tek u svibnju, pa dok se oformi Gradsko vijeće… A gradonačelnik i ja ostajemo… To je godinu dana strahovitog gubitka na razvoju grada, ja ne znam tko si to može priuštiti.

'Druge opcije nema'

Dječji vrtić u Hrašćici, besplatan produženi boravak, nakanada od 1.000 eura za novorođenčad, tek je dio projekata koji staju, naglašava Marković, a druge opcije za rješenje bala nema. Marković nabraja:

  1. Postupilo se prema hodogramu Fonda za zaštitu okoliša, koji će zbrinjavanje jedino pod tim uvjetom financirati
  2. Ugovor o interventnom zbrinjavanju iz 2008. nije provediv
  3. Otpad se prema zakonu iz 2019. ne smije zakopati, nego se mora oporabiti

'Može biti samo skuplje'

Zašto se na natječaj ne javi nitko iz inozemstva i zašto zbrinjavanje ne može biti jeftinije?

- Zato što bi (ponuditelji iz inozemstva) dali vjerojatno dvostruko veću cijenu. Primjer je odlagalište Piškornica, gdje je država predvidjela 380 milijuna, a najmanja ponuda je bila veća od 600 milijuna kuna. Piškornica se ne može napraviti već 15 godina jer natječaji stalno propadaju. Pa, jel' dovoljno bilo ovih bala? Zar da natječaj propadne samo da bi Čehok mogao reći „ja bum to riješio“. Pa nije riješio. Sve smo raščistili, ovo je prilika, vjerujem da će građani glasati ZA da se to riješi, sve ostalo bi značilo dodatno poskupljenje i muzej na otvorenom još 100 godina – zaključuje Marković.

Sutra će se o proračunu vjerojatno glasovati, on posve vjerojatno neće proći, iako će gradonačelnik privremeno skinuti odluku o balama, no sve oči sada su uperene na sjednicu vijeća koja će se održati kroz mjesec dana i na kojoj će se donijeti odluka o referendumu.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao zamjenik gradonačelnika i predsjedik gradskog SDP-a Miroslav Marković pogledajte ovdje:

 

Komentari