konferencija za medije

"Osuđenima za korupciju presuditi u roku od tri godine!" - Reformisti pokrenuli proceduru

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 03.11.2020. 11:02

Zadnja izmjena: 03.11.2020. 11:10

Predstavnici Reformista predstavili su prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku koji se odnosi na trajanje sudskih postupaka za kaznena djela iz nadležnosti USKOK-a, gdje su okrivljenici državni dužnosnici, predsjednici javnih tvrtki te tvrtki u vlasništvu jedinica lokalne uprave.

Prema prijedlogu Reformista suđenje za kaznena djela u kojima su okrivljenici državni i javni dužnosnici mora biti okončano te donesena pravomoćna presuda u maksimalnom roku od 3 godine. Kako su istaknuli Natalija Martinčević i Radimir Čačić, neprihvatljivo je da procesi u kojima su okrivljenici državni dužnosnici danas traju 10-tak i više godina. Predsjednik Reformista je, naime, istaknuo kako je s obzirom na 260 milijardi kuna kojim se upravlja preko centralnog budžeta, prihoda JLS-a i javnih tvrtki – razina koruptivnog prostora u samom europskom vrhu.

- Ta kategorija ljudi raspolaže s javnim novcem, ima razne privilegije kojima onda treba dodati privilegiju brzog suđenja - rekao je Čačić, dok je Martinčević dodala kako će zakon predložiti po hitnom postupku.

''Protiv gradonačelnika i načelnika vode se procesi...''

- Mi se približavamo lokalnim izborima, a danas imamo cijeli niz gradonačelnika i načelnika protiv kojih se vode procesi, koji imaju potvrđene optužnice pa i onih koji su nepravomoćno presuđeni na zatvorske kazne. Većina njih u ovom trenutku priprema svoje kandidature za izbore u svibnju slijedeće godine. Neki od njih te će izbore i dobiti pa dolazimo u situaciju koju imamo i danas a to je da optuženi i nepravomoćno osuđeni gradonačelnici i načelnici raspolažu javnim novcem i odlučuju o interesima građana - rekla je Martinčević

Komentari