presica

Reformisti: Podržat ćemo proračun, ovo su bili naši uvjeti

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.11.2022. 15:00

Zadnja izmjena: 22.11.2022. 15:00

Gradska organizacija Reformista na današnjoj je konferenciji za medije najavila kako će podržati prijedlog proračuna za sljedeću godinu s obzirom da su, kako su rekli, njihovi programski zahtjevi uvršteni u prijedlog proračuna. 

Prema riječima predsjednice Gradskog vijeća Zdravke Grđan, gradonačelniku Nevenu Bosilju nije uvjetovano ništa novo već su ciljevi definirani sukladno prethodno potpisanom sporazumu. Grđan je između ostalog navela povećanje izdvajanja za umirovljenike, 1000 eura za svako novorođeno dijete na području Grada Varaždina te besplatna školska kuhinja za svu djecu na području Grada Varaždina što je već i realizirano.

- Još jedan vrlo važan cilj je besplatan produženi boravak za djecu od 1-4 razreda u osnovnim školama. Za sada su roditelji plaćali 230 kuna, a s ponosomom možemo reći da je od Nove godine plan da roditelji plaćaju nula kuna i možemo reći da je i ovaj cilj realiziran - rekla je Grđan i pozvala vijećnike da podrže ove prijedloge. 

Što se tiče zdravstva, vijećnica Mirjana Kolarek Karakaš navela je ranu intervenciju u djetinjstvu povezanu s mentalnim zdravljem za što će u sljedećem proračuni biti izdvojeno oko 160 tisuća kuna, dok je predsjednik Gradske organizacije Robert Vugrin spomenuo subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU i nacionalnih fondova za mikro, male i srednje poduzetnike za što je planirano je ukupno 1,9 milijuna kuna te smanjivanje prireza do 50%.

- Od većih infrastrukturnih projekata tu je projekt šetnice uz Plitvicu. Hrvatske vode moraju napraviti svoj dio kolača te se 2024. nadograđuje izradom biciklističke staze. Još jedan važan projekt je projekt izmještanja teškog teretnog prometa iz Jalkovca i Grad u 2023. planira nastaviti rješavanje imovinsko pravnih odnosa, a preduvjet je da Hrvatske ceste naprave čvor na jugozapadnoj obilaznici - rekao je Vugrin.

Komentari