Reformisti: Autoceste su završile ulogu poticanja gospodarstva

Objavljeno: 20.10.2014. 18:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Predsjednik Narodne stranke reformista Radimir Čačić danas je u Središnjem uredu stranke u Zagrebu iznio njihov stav glede monetizacije autocesta.

Kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji, iz razloga što sadašnji sustav više nije održiv, reformisti smatraju da monetizacija autocesta "nije svjetonazorsko pitanje niti tema na kojoj se može i smije skupljati jeftine političke bodove“.

- Današnje stanje duga HAC-a i ARZ-a bez kamata iznosi 30 milijardi kuna. U slijedeće tri godine na naplatu za autoceste dolaze 2 milijarde eura glavnice koje HAC i ARZ nemaju, a ukupna je glavnica koju moramo vratiti 4 milijarde eura. Reprogram dugova na 25 godina značio bi da će nas ceste koštati 8, a ne više 4 milijarde eura, a dobit iz koje bi trebali isplatiti 8 milijardi pri sadašnjem poslovanju u tih 25 godina iznosi 5 milijardi eura. Jednostavno nemamo pravo takav teret ostaviti generacijama koje dolaze - rekao je Čačić.

Autoceste su, ističu refomisti, u potpunosti razvojno završile ulogu u poticanju gospodarstva i rasta BDP-a za trajanja investicijskog ciklusa, a danas i zauvijek ostaju pretpostavka razvoja prostora koji prometno povezuju.

Nadalje, reformisti su danas poručili kako će Vladu podržavati projektno, a monetizaciju autocesta smatraju projektom od nacionalnog značaja i interesa.

- Monetizacija je u interesu Hrvatske, njezinih građana i budućih generacija kojima ne želimo prebaciti teret financiranja. Sa zajedničkom imovinom moramo postupati nacionalno, ali i racionalno. U ovom slučaju to je isto. Naravno nužan je nadzor javnosti nad procesom, transparentnost i javna objava svih ugovora – izjavio je Radimir Čačić, pozvao sve političke čimbenike da na temi monetizacije ne skupljaju političke bodove te naglasio da novac koji bi se dobio od koncesije nije produkt rada Vlade.

Reformisti, naime, podržavaju provođenje modela monetizacije uz obvezu Vlade da će za jednaki iznos kojim će smanjiti obveze po osnovi kamata smanjiti i trošak javnog sektora u dijelu plaća, a taj će prijedlog uputiti i Hrvatskom saboru.

>>Inicijativa "Ne damo naše autoceste" prikupila oko 3000 potpisa, podržao ih HSLS

Komentari