Priopćenje

Reformisti: 'HDZ otima bolnicu koju su svojim novcem gradili građani Varaždinske županije'

Objavljeno: 11.03.2023. 09:43

Zadnja izmjena: 11.03.2023. 10:50

Objava Narodne stranke - REFORMISTI

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević u Hrvatskom je saboru ponovno ukazala na važnost očuvanja regionalnog statusa Opće bolnice Varaždin koju su samodoprinosima izgradili građani Varaždinske županije.

- Oduzimanjem statusa regionalne bolnice direktno se oduzima imovina građana Varaždinske županije i predaje u ruke države (HDZ), vrši se dodatna centralizacija naše ionako gotovo potpuno centralizirane države, a uz činjenicu da je 90% ravnatelja svih bolnica u RH već HDZ, ovime se HDZ-ov korupcijski i nepotistički model uvlači do zadnje pore u naš najvažniji sustav – zdravstveni sustav – naglasila je Martinčević u Hrvatskom saboru te pozvala Vladu da iz Zakona makne ovakav prijedlog.

Varaždinsku bolnicu izgradili su upravo građani Varaždinske županije i to kroz samodoprinose, s minimalnim ili nikakvim doprinosom države. U prošlom mandatu župana Čačića u OB Varaždin, temeljem projekata Varaždinske županije, izvršena su najveća ulaganja u povijesti od izgradnje bolnice financirana većim dijelom EU sredstvima i manjim djelom iz proračuna Varaždinske županije. Ulaganja su iznosila 41,5 milijuna € (311,5 milijuna kn) te jedina od svih županijskih bolnica u Hrvatskoj direktno od Europske unije osigurala i 54 milijuna eura (405,6 milijuna kn) za izgradnju novog Centralnog operacionog bloka, a dokumentacija je pripremljena vlastitim sredstvima.

Bolnice odnosno klinike kojima već upravlja država generatori su najvećih gubitaka u zdravstvu i predstavljaju ¾ ukupnih gubitaka svih bolnica, a što najbolje pokazuje kako to upravlja država.

Komentari