reakcija

Reformisti: Kad je Međimurje u pitanju, Orbanu treba jasno povući granicu

Objavljeno: 20.05.2020. 20:02

Zadnja izmjena: 20.05.2020. 20:14

Nakon što je Viktor Orban prije desetak dana još jednom iskazao teritorijalne pretenzije prema dijelovima Hrvatske, uključujući Međimurje, Narodna stranka - Reformisti smatra da bi mu hrvatska Vlada trebala jasno povući granice.

- Nedopustive su povijesne krivotvorine poput one kojom je Viktor Orban nedavno iskazao svoju nostalgiju za Mađarskom do mora, preko Međimurja sve do Rijeke i Dalmacije. Prijatelji i susjedi u izgradnji dobrih odnosa ne smiju imati teritorijalne pretenzije i zalažući se za svoje trebaju znati poštivati tuđe - poručio je povjerenik Regionalnog saveza Reformista sjeverozapadne Hrvatske Tomislav Paljak. 

Podupiremo potrebu normalne komunikacije sa svima, naglašavaju Reformisti - ali kod ovako osjetljivih pitanja treba jasno povući granice i zauzeti čvrsti stav, kažu.

- Mi kao Reformisti oštro se suprotstavljamo svim pokušajima revizije povijesti, a kao što smo to očekivali od ove, tražit ćemo to i od svake buduće hrvatske Vlade. Činjenicu da je za vrijeme NDH dozvoljeno otimanje Dalmacije i Međimurja, što govori o veleizdajničkom karakteru te vlasti, ne smijemo nikad zaboraviti. Sjećanje na ono što nas je naučila povijest, mora biti temelj na kojem ćemo graditi budućnost - zaključuje Paljak.

"Dokazali smo svoju pripadnost"

„Međimurje se protiv mađarske okupacije borilo krvlju, a našu smo pripadnost matici zemlji dokazali svojom popevkom i tradicijom. Pred više od 100 godinu preko 10.000 okupljenih Međimuraca na velikom narodom skupu u Čakovcu jasno je reklo gdje pripadaju, baš kao što su to govorili naši stari i prije i nakon toga. Međimurje i danas ima snažne veze s mađarskim Hrvatima te se zalažemo da njihova manjinska prava budu jednaka pravima koja imaju pripadnici mađarske manjine ovdje i u cijeloj Hrvatskoj. Povijesne karte i slike trebaju ostati dio povijesti, a našim maturantima i učenicima trebamo ih tumačiti na takav način da se pogreške iz povijesti ne ponavljaju i u budućnosti“, rekla je zamjenica međimurskog župana i predsjednica Središnjeg odbora Reformista Sandra Herman.

Komentari