sabor nakon ljetne stanke

Stričak želi što prije brzu cestu, Reformisti (baš zato) 'točne rokove za prugu'. Ovo je najnovije

Anđelko Stričak promijenio je priroritete, brzu cestu stavio je na prvo mjesto, zbog čega su Reformisti od svojih koalicijskih partnera u Saboru zatražili da na projekt brze pruge pažnju obrati i sam premijer...
Objavljeno: 16.09.2021. 09:19

Zadnja izmjena: 16.09.2021. 10:32

Na prvoj sjednici Hrvatskog sabora poslije ljetne stanke saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević postavila je pitanje o tijeku realizacije projekta brze željeznice.

Pitanje je bilo upućeno ministru Olegu Butkoviću.

- S obzirom da je nova vlast u Varaždinskoj županiji promijenila prioritete, tražimo jasan i nedvosmislen odgovor ide li ovaj projekt dalje, te kada će biti ugovoreno kompletno projektiranje kako se ne bi doveli u situaciju da izgubimo europska sredstva, a samim time i ovaj veliki projekt u vrijednosti od 400 milijuna eura u 85-postotnom financiranju od strane EU – rekla je Martinčević.

'Ništa nije sporije od HŽ-a'

Unatoč ministrovu odgovoru kako se već do kraja godine očekuje prihvaćanje projekta od strane Europske komisije, odnosno već do sredine listopada i raspisivanje natječaja od strane HŽ-a za projektnu dokumentaciju, Reformisti su u Hrvatskom tražili da na provedbu projekta pažnju obrati i sam premijer Plenković.

- Ovaj projekt do sada je napredovao iznimno sporo, promijenili su se projektni prioriteti za Varaždinsku županiju i ne postoji ništa sporije od Hrvatskih željeznica – navela je Martinčević kao obrazloženje.

'Cesta je s razlogom prioritetnija'

Podsjetimo, Anđelko Stričak dolaskom na čelo Županije promijenio je projektne prioritete, inače sadržane u dokumentu pod nazivom 'Razvojni sporazum Sjeverozapadne Hrvatske', koji se odnosi na investicije ukupno vrijedne 15 milijarda kuna. Brza željeznica od sada je na drugom mjestu, dok je brza cesta stavljena na prvo. Obrazlažući svoj potez, Stričak je rekao kako postoji razlog zašto je cesta trenutno prioritetnija, odnosno svoj potez je obrazložio sljedećim riječima:  - Neke investicije su korak-dva ili tri brže od ostalih. S obzirom da bi već ove godine moglo biti moguće raspisati natječaj za izgradnju prvog dijela brze ceste, onog od Varaždina do Tužnog, naravno da treba staviti naglasak upravo na izgradnju te brze ceste - rekao je župan. 

Komentari