priopćenje za medije

Reformisti nakon tuče: Uspostavili smo sustav osiguranja koji država ignorira!

Objavljeno: 26.05.2022. 10:17

Zadnja izmjena: 26.05.2022. 10:22

Nakon velike elementarne nepogode koja je jučer zadesila Varaždinu županiju, Reformisti su se oglasili priopćenjem za medije u kojem od Vlade RH pomoć koja će biti "stvarna, a ne samo formalna", kako kažu.

- Nažalost, iskustvo proteklih godina jasno pokazuje da se ta pomoć uvijek  kretala u iznosima od 0,5 – 2% pretrpljene štete pa je često i trošak evidencije bio veći od pomoći države - kaže saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Zaključuju kako je jedini učinkovit sustav osiguranja od elementarnih nepogoda uveden u njihovom mandatu, no Vlada ga nije prepoznala. Također, kako kažu, nemaju trenutno informaciju što glede toga čini aktualna županijska vlast.

- Jedini stvarno zaštićeni biti će oni poljoprivrednici koji su ušli u sustav osiguranja koji je u prošlom mandatu župana Čačića osmislila i provela Varaždinska županija. U tom modelu kombinacije EU i Županijskog novca osiguranici dobivaju naknadu štete sa samo 4% učešća u troškovima osiguranja. Poljoprivrednici Varaždinske županije taj su model prepoznali pa je broj osiguranika sa 5 u 2017. porastao na 476 u 2021. - poručuju.

Cijelo priopćenje Reformista možete pročitati u nastavku.


Priopćenje Reformista

Ovim putem izražavamo iskreno žaljenje za pretrpljene gubitke naših sugrađana i poljoprivrednih proizvođača koji su pogođeni jučerašnjom tučom. Svjesni smo da će sada svi dužnosnici od župana do ministrice poljoprivrede najavljivati poduzimanje mjera i nadoknadu štete, no na žalost, iskustvo proteklih godina jasno pokazuje da se ta pomoć uvijek  kretala u iznosima od 0,5 – 2% pretrpljene štete pa je često i trošak evidencije bio veći od pomoći države.

- Kako velik broj naših građana u Varaždinskoj županiji kao i na cijelom sjeveru Hrvatske živi od poljoprivrede te obzirom na razmjere štete ovoga puta osim puke forme s puno izjava podrške i konferencija za medije, očekujemo i stvarnu financijsku pomoć države ali i županije – izjavila je saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Jednini stvarno zaštićeni biti će oni poljoprivrednici koji su ušli u sustav osiguranja koji je u prošlom mandatu župana Čačića osmislila i provela Varaždinska županija. U tom modelu kombinacije EU i Županijskog novca osiguranici dobivaju naknadu štete sa samo 4% učešća u troškovima osiguranja. Poljoprivrednici Varaždinske županije taj su model prepoznali pa je broj osiguranika sa 5 u 2017. porastao na 476 u 2021.

Nažalost, Vlada i ministarstvo nisu prepoznali i uveli model u cijeloj Hrvatskoj premda smo im to više puta predlagali, a nemamo informaciju da li je postojeći model u Varaždinskoj županiji u ovom mandatu proširen ali upravo ovakve nepogode prilika su da odgovorni prepoznaju važnost poticanja poljoprivrednika da kroz ovaj model zaštite svoje nasade.

Narodna stranka - reformisti

Komentari