priopćenje za medije

Reformisti: Podržavamo protest liječnika, reforma se svodi na selekciju HDZ-ovski podobnih

Objavljeno: 19.03.2023. 08:08

Zadnja izmjena: 19.03.2023. 08:08

Foto: Objava Narodne stranke - reformisti

Objava Narodne stranke - reformisti

Narodna stranka - REFORMISTI podržava protest liječnika zbog neuređenog zdravstvenog sustava koji nije po mjeri niti pacijenata niti liječnika koji rade u tom sustavu.

Rak rana zdravstvenog sustava je dugo čekanje na pretrage, u pojedinim slučajevima i više od godinu dana. Sve je veći deficit stručnjaka, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Obiteljskih liječnika, pedijatara, ginekologa, jednostavno nema dovoljno. Trećina ih je starija od 60 godina. Tko će nas sutra liječiti?!

Liječnici su premoreni jer na svojim leđima nose taj deficit, podcijenjeni su i potplaćeni. To su glavni razlozi zašto odlaze. Svaki treći mladi liječnik, gledajući sve to, odmah poslije fakulteta odlazi u inozemstvo. Nije to bez razloga i nije to od jučer. Godinama se upozorava na to. Primanja liječnika u RH nisu u skladu s uloženim trudom, primjenjenim znanjem i iskustvom. Dostojanstvo liječnika je ugroženo jer ih ne štiti sustav koji bi to trebao. Svjedoci smo čak fizičkih napada na liječnike i medicinske sestre.

Godinama nije bilo kontinuiteta u raspisivanju odgovarajućeg broja specijalizacija unatoč tome što su liječnici upozoravali na povećane potrebe. Ne uvažavaju se prijedlozi liječnika za poboljšanjem zdravstvenog sustava. 

Rad liječnika treba uskladiti s vremensko-kadrovskim normativom na svim razinama zdravstvene zaštite, kako primarnoj tako i sekundarnoj i tercijarnoj razini. Ako je predviđeno za pedijatra 35 pregleda dnevno, tada to ne može biti 80 pregleda kako se danas radi. Nepotrebna administracija oduzima vrijeme koje je potrebno posvetiti pacijentu. Sve to umanjuje kvalitetu i produžuje čekanje. 

Predložena reforma zdravstva ne rješava bitne probleme, a naročito ako se svodi na državnu centralizaciju i dodatnu negativnu selekciju HDZ-ovski podobnih umjesto sposobnih. Osiguranje odgovarajućih uvjeta rada zdravstvenih djelatnika, uvažavanje struke, primanja u skladu sa znanjem, trudom i vrijednošću preduvjet su promjena.

Bez liječnika i medicinskih sestara koji najbolje poznaju i najtočnije detektiraju njegove probleme nema zdravstvenog sustava. Struka je ta koju treba slušati! 

Od politike se očekuje da u skladu s time donosi odluke i metode provedbe, na zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih radnika.

Komentari