Reformisti: Pozdravljamo zakon koji jasno luči nečasna djela od nehata

Objavljeno: 13.02.2015. 20:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Narodna stranka reformisti oglasila se priopćenjem za medije u kojem pozdravlja odluku zastupnika Hrvatskog sabora i usvajanje izmjena Izbornog zakona prema amandmanu zastupnice Mirele Holy i nevladinih udruga.

Taj amandman, kako smatraju, vrlo jasno određuje da zabrana kandidiranja na izborima vrijedi za osobe koje su osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od 6 mjeseci i to ako se u trenutku raspisivanja izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njeno izvršenje.

Također, vezano uz rokove rehabilitacije zabranjuje se kandidatura osobama za koje u trenutku stupanja na snagu o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene za;  kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje, ropstvo, kaznena djela za teškog ubojstva te protiv službene dužnosti i zloupotrebe položaja i ovlasti.

- Drago mi je da je Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo donio zrelu, demokratsku i moralnu odluku te izglasao Izborni zakon koji jasno luči kriminal i nečasna dijela od nehata. Ovime se potvrđuje da su kolege zastupnici u većini prepoznali opasan pokušaj HNS-a da zloupotrijebi zakonodavnu vlast te iskoristi instituciju Hrvatskog sabora za politički obračun i eliminaciju političkih suparnika - rekao je njihov predsjednik Radimir Čačić.

Komentari