apel reformista

Reformisti pozivaju gradove, općine i županije da sufinanciraju izradu dokumentaciju za energetsku obnovu kuća

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.05.2020. 14:57

Zadnja izmjena: 21.05.2020. 15:48

Na sjednici Vlade prihvaćene su Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća. Poziv bi trebao biti objavljen u lipnju kako bi građani imali barem dva mjeseca za prikupljanje dokumentacije te kako bi krajem ljeta počeli s prijavama.

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća osigurano je 142 milijuna kuna, a program se provodi za dvije ciljne skupine. Tako će od ukupnih sredstava 20 posto biti osigurano za ranjive skupine u riziku od energetskog siromaštva, a preostalih 80 posto je za sve građane koji su vlasnici obiteljskih kuća. Ranjivim skupinama Fond će sufinancirati troškove 100 posto. Svim ostalim građanima će se energetska obnova kuća sufinancirati sa 60 posto.

Reformisti pozivaju općine, gradove i županije da, bez obzira što to nije njihova obveza, sufinanciraju svojim građanima troškove izrade potrebne dokumentacije te da ih obavijeste o svim mogućnostima sufinanciranja od strane Fonda.

''Rizika za građane nema''

- Namjera je potaknuti ljude da iskoriste ovu mogućnost jer se radi o značajnom novcu. Primjerice, na prosječnu vrijednost ulaganja od 50.000 kuna, povrat novca iz Fonda je 30.000 kuna - poručuju iz Reformista i dodaju kako je njihov predsjednik ujedno i župan Radimi Čačić već pokrenuo ovakav model, pa će tako Varaždinska županija izradu izvješća sufinancirati s do 2.500 kuna, a do 2.500 kuna će sufinancirati i troškove izrade glavnog projekta za ugradnju sunčanih elektrana.

Jedini uvjet za dobivanje ovih sredstava je prijava Fondu, tako da za građane rizika nema, jer čak i ako ne dobiju sufinanciranje od Fonda, Županija im isplaćuje bespovratna sredstva, tako da novac uložen u izradu dokumentacije ne mogu izgubiti.

Time će se sigurno značajno povećati broj prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, jer se veliki broj građana nije prijavljivao Fondu zbog nemogućnosti plaćanja ili zbog straha od gubitka novca uloženog u izradu dokumentacij

Komentari