hrvatski sabor

Reformisti protiv državnog proračuna: Opet milijarde za Slavoniju, Dalmaciju, Dalmatinsku Zagoru

Objavljeno: 24.11.2022. 12:31

Zadnja izmjena: 24.11.2022. 12:31

Saborska zastupnica Natalija Martinčević najavila je u Saboru kako Reformisti neće podržati predloženi proračun Vlade Republike Hrvatske za 2023. godinu zbog "zanemarivanja Sjevera, nedostatnosti socijalnih mjera te izostanka ozbiljnih projekata".

Kako je obrazložila, na Sjeveru dolazi do "HDZ vertikale opstrukcije", pritom istaknuvši projekt brze pruge Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec kojeg, kako tvrdi, županijski HDZ uz prešutnu suglasnost Vlade opstruira šest godina. Dodala je kako u proračunu nedostaju i socijalne mjere poput usklađivanja mirovina s inflacijom te kako nije prihvaćen ni prijedlog stranke da se neoporezivi dio plaće poveća na 5.000 kuna.

- Opet smo se naslušali o projektima i milijardama za Slavoniju, Dalmaciju i Dalmatinsku Zagoru, a o Sjeveru niti riječi. U proračun nisu stavljena niti sredstva za projektnu dokumentaciju za brzu prugu, a kamoli što drugo.  Posebno je loše da smo po povlačenju financijskih sredstava iz Europske unije na samom dnu ljestvice, a naših vlastitih projekata koji dugoročno stvaraju prihode i pune proračun poput projekata kojima se stvara energetska stabilnost i neovisnost uopće nema. Nedostatak takvih trajno uništava temelj budućnosti Hrvatske - rekla je Martinčević.

Komentari