Priopćenje za medije

Reformisti protiv predložene visine paušalnog poreza: 'To će destimulirati iznajmljivače'

Objavljeno: 28.11.2023. 19:41

Zadnja izmjena: 28.11.2023. 19:41

Vijećnik Reformista Devid Kos je na Gradskoj sjednici uputio pitanje vezano uz besplatne ulaznice za kazalištne predstave za studenti, koji su, kako navodi, to pravo imali prije. 

Kako je naveo Kos, Grad Zagreb svojim studentima nudi popust prilikom kupnje svake ulaznice, a grad Varaždin koji ima puno manji broj studenata može studentima omogućiti besplatne ulaznice za predstave. Tijekom stanke na sjednici na web stranicu HNK Varaždin stavljena obavijest koja se odnosi na ulaznice za studente. Vijećnik Kos bio je suzdržan kod izglasavanja prijedloga odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak, a reformisti su protiv predložene visine paušalnog poreza po krevetu na području Grada Varaždina. 

- Za vrijeme mandata župana Čačića u Županiju je uvedena mjera koja stimulira građane na otvaranje ovakvog vida smještaja (kuća za odmor), a u Gradu Varaždinu ovim potezom ih se destimulira. U gradskoj jezgri Grada Varaždina postoje brojni prazni stanovi, pa predlažemo Gradu da od sredstava koja će se dobiti povećanjem ovog poreza, osnuje Fond kojim bi se pomoglo vlasnicima da prazne stanove u staroj gradskoj jezgri pretvore u apartmane ili stanove za dnevni najam i tako ih pretore u dodatnu turističku vrijednost - stoji u priopćenju Reformista. 


Cijelo priopćenje Narodne stranke - Reformisti pročitajte u nastavku:

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina vijećnik Reformista Devid Kos uputio je pitanje gradonačelniku, a koje se odnosi na besplatne ulaznice za kazališne predstave za studente, koji su to pravo imali prije, no do trenutka održavanja sjednice Gradskog vijeća obavijest koja se odnosi na studente nije postojala na web stranici HNK Varaždin. Studenti koji nemaju redovna primanja, ne mogu si priuštiti odlazak u kazalište jer su im ulaznice preskupe. Kako je naveo Kos, Grad Zagreb svojim studentima nudi popust prilikom kupnje svake ulaznice, prošle godine to je bilo 50%, ove godine 30%, a stava smo da grad Varaždin koji ima puno manji broj studenata može sebi priuštiti da studentima omogući besplatne ulaznice za predstave. Ovo pitanje vijećnika Kosa odmah je polučilo rezultatom, te je tijekom pauze na web stranicu HNK Varaždin stavljena obavijest koja se odnosi na ulaznice za studente.

Vezno na sam dnevni red sjednice Gradskog vijeća, vijećnik Kos bio je suzdržan kod izglasavanja prijedloga odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak, pojasnivši kako su gradovi i općine stavljeni u nezavidnu poziciju uvođenja poreza na dohodak odlukom Vlade RH i predizbornom demagogijom HDZ-a o ukidanju prireza. Gradovi i općine ovo ukidanje moraju kompenzirati uvođenjem poreza na dohodak, no kako je naveo nažalost u primljenim materijalima u obrazloženju o predlaganju ovog poreza nisu dostavljena konkretna ulaganja tih financijskih sredstava, bilo da su to infrastrukturni projekti ili socijalne mjere, obzirom da je s proračuna Grada Varaždina skinut teret financiranja bala.

Reformisti su i protiv predložene visine paušalnog poreza po krevetu na području Grada Varaždina. Svake godine svjedočimo o povećanju broja dolaska turista u Varaždin, s obzirom na to da nemamo dovoljan kapacitet hotelskih smještaja, apartmani, sobe za dnevni najam i kuće za odmor važan su kotač u ostvarenju turističkih rezultata, a samim time i korist za gospodarstvo Grada Varaždina. Ovakva vrsta smještaja nema nikakve veze s dugoročnim najmom za studente ili obitelji.

Stoga smatramo da je predloženi iznos poreza previsok, naravno on se je mogao korigirati no nikako ne povećati na predloženi iznos koji je destimulirajući za privatne iznajmljivače. Za vrijeme mandata župana Čačića u Županiju je uvedena mjera koja stimulira građane na otvaranje ovakvog vida smještaja (kuća za odmor), a u Gradu Varaždinu ovim potezom ih se destimulira. U gradskoj jezgri Grada Varaždina postoje brojni prazni stanovi, pa predlažemo Gradu da od sredstava koja će se dobiti povećanjem ovog poreza, osnuje Fond kojim bi se pomoglo vlasnicima da prazne stanove u staroj gradskoj jezgri pretvore u apartmane ili stanove za dnevni najam i tako ih pretore u dodatnu turističku vrijednost.

Komentari