županijska skupština

Reformisti protiv proračuna: 'Tijekom našeg mandata proračun se povećavao, sad idemo unatrag'

Objavljeno: 29.11.2023. 12:31

Zadnja izmjena: 29.11.2023. 12:31

Narodna stranka – Reformisti na današnjoj sjednici Županijske skupštine nije podržala prijedlog proračuna za iduću godinu.

Reformisti kažu kako u prošlom mandatu župana Radimira Čačića i Reformista je proračun bio povećan za više od 50 posto, a, kako navode, proračuni su se punili i rasli iskorištavanjem svih mogućnosti i prijavljivanjem na projekte.

- Zbog sposobnosti naši su proračuni tijekom godina mandata rasli i nevjerojatnih 50% i zato smo vam još i na računu na kraju mandata ostavili 50 mil kuna odnosno 6,6 mil EUR suficita. No, lokomotiva se ugasila 2021. godine, još se neko vrijeme snagom inercije kretala, a u 2024. cijela priča staje i prema brojevima koje ste nam vi ovdje dali - kreće u natrag – naglasila je vijećnica Natalija Martinčević.

Tijekom rasprave govorilo se i o dolasku premijera Andreja Plenkovića i projektima koje je posjetio. Istaknuli su kako su navedeni projekti bili projekti bivšeg župana Čačića.

- Nakon slikanja kraj Čačićevih projekata, župan Stričak doveo je premijera da prisustvuje svečanom potpisivanju ugovora o projektiranju (?!?) Centra civilne zaštite, vjerovali ili ne, nakon 3 godine svog mandata. Ovom dinamikom županu Stričaku i HDZ-u za realizaciju jednog projekta treba barem 5 mandata – stoji u priopćenju.


Cijelo priopćenje Narodne stranke - Reformisti donosimo u nastavku: 

Narodna stranka-REFORMISTI na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije nije podržala prijedlog proračuna za 2024. godinu, te su vijećnici u raspravi oko navedene točke dali na uvid jasne brojke kojima potkrjepljuju činjenicu kako Varaždinska županija pod vodstvom župana Stričaka i HDZ-a srlja u ponor.

Od 2017. do 2022. godine, dakle u prošlom mandatu župana Čačića i Reformista, proračun Varaždinske županije povećan za više od 50%.

Za vrijeme mandata župana Čačića proračuni tijekom godina su se punili i rasli dobivanjem bespovratnih sredstava iz EU fondova, iskorištene su sve mogućnosti, prijavljivali su se i dobivali su financiranje svi projekti. U mandatu župana Stričaka nije tako. Zašto? Zato što nema ni jednog jedinog novog projekta i to uz novootvorenu lisnicu EU fondova gdje postoji mogućnost prijave projekata iz svih područja.

- Zbog sposobnosti naši su proračuni tijekom godina mandata rasli i nevjerojatnih 50% i zato smo vam još i na računu na kraju mandata ostavili 50 mil kuna odnosno 6,6 mil EUR suficita. No, lokomotiva se ugasila 2021. godine, još se neko vrijeme snagom inercije kretala, a u 2024. cijela priča staje i prema brojevima koje ste nam vi ovdje dali - kreće u natrag – naglasila je Martinčević.

U raspravi su dotaknuti i projekti, a koje je prošli tjedan obišao i premijer Plenković - polaganje kamena temeljca za izgradnju Centralnog operacionog bloka Opće bolnice Varaždin i otvaranje Regionalnog centra u Medicinskoj školi. I jedno i drugo su Čačićevi projekti koji su bili spremni i koji se financiraju Europskim sredstvima, a Vlada i Stričak u toj priči zaslužni su samo za slikanje kraj njih.

Nakon slikanja kraj Čačićevih projekata, župan Stričak doveo je premijera da prisustvuje svečanom potpisivanju ugovora o projektiranju (?!?) Centra civilne zaštite, vjerovali ili ne, nakon 3 godine svog mandata. Ovom dinamikom županu Stričaku i HDZ-u za realizaciju jednog projekta treba barem 5 mandata.

Sve navedeno pokazuje slikovito ali zapravo potpuno jasno neznanje i nemoć koje našim građanima sa ovakvim prijedlogom proračuna dolazi na naplatu već sada ali ne smijemo zaboraviti niti dugoročne posljedice jer će novog župana dočekati nula pripremljenih i prijavljenih projekata što znači ćemo kao županija propustiti ne samo ovaj mandat već i puno više od toga.

Komentari