unutarstranački izbori

Foto - Reformisti održali sabor stranke, Čačić najavio okupljanje političkog centra

Čačić najavljuje turbulentno razdoblje u kojem bi centrističke snage, ako se okupe, mogle donijeti prevagu. Naivcem smatra svakoga tko je stava da je hrvatska politika stabilna i unaprijed zadana...
Objavljeno: 18.12.2021. 09:50

Zadnja izmjena: 18.12.2021. 10:18

Reformiste nastavlja voditi Radimir Čačić, Natalija Martinčević ostaje potpredsjednica stranke, a Sandra Herman ostaje predsjednica Središnjeg odbora Reformista.

Odlučeno je tako na 4. Saboru Reformista koji se jučer održao u Areni Varaždin, a Radimir Čačić tom je prilikom poslao više političkih poruka, pri čemu je jedna od njih ta, da su HDZ ali i SDP "postali zarobljenici političke korupcije koja proizlazi iz toga što su vođenje zemlje sveli na stranačke okvire". Upravo u tome Čačić vidi i prostor i potrebu za nekom trećom političkom snagom u državi, ali onom koja „svoje postojanje neće definirati odbijanjem komunikacije ili suradnje“ bilo s HDZ-om ili SDP-om, kao što trenutno "čine sve druge stranke osim Reformista", napominje Čačić.

- Nužna je politička poruka bazirana na sposobnosti i rezultatima, te spremnosti na suradnju sa svim demokratskim snagama - i lijevim i desnim - s potpunom sviješću o propustima iz prošlosti cijelog demokratskog spektra. Za to neupitno ne mogu imati i nemaju snage ni HDZ ni SDP – rekao je Čačić obraćajući se nazočnima.

'Možemo donijeti prevagu'

HSLS i HNS predsjednik Reformista smatra „nestalima“, te u tome također vidi i prostor i potrebu za stvaranjem široke koalicije građanskog centra, kojeg će jednim dijelom, kako je rekao, pokušati okupiti i Reformisti.

- Naša sposobnost da utječemo na okupljanje dijela centra s kojima dijelimo stavove i vrijednosti, značajno će ovisiti o tome da li ćemo instrumente izvršne vlasti koje imamo iskoristi na način da građani prepoznaju politiku koja promovira njihove interese i pridruže se ili podrže stranku, kao i aktivnost stotinjak naših vijećnika, što nam sve po prvi puta daje mogućnost da stabiliziramo svoju stranačku bazu, a da ne ovisimo samo o porukama na nacionalnoj razini  - rekao je Čačić u nastavku stranačkog sabora.

Kao prvi „test“ Čačić je naveo europske izbore, ako se ranije ne održe parlamentarni. Naivcem smatra svakoga tko je stava da je hrvatska politika stabilna i unaprijed zadana, te najavljuje turbulentno razdoblje u kojem bi centrističke snage, ako se okupe, mogle donijeti prevagu.