Na izbore će svi samostalno?

Reformisti šalju signal SDP-u ili se (samo) vesele eventualnom raspadu aktualne koalicije?

Objavljeno: 02.05.2016. 13:09

Zadnja izmjena: 02.05.2016. 13:42

Foto: Arhiva

Reformisti su se jutros oglasili priopćenjem za medije u kojem reagiraju na izjavu šefa županijskog HNS-a Predraga Štromara, koji je rekao da „tko su oni i postoje li uopće“ nakon izbora za parlament i u Cestici, međutim ono što su napisali zanimljivije je u širem političkom kontekstu.

Podsjetimo, aktualni koalicijski partneri HNS i SDP ovog vikenda istaknuli su svaki svojeg kandidata za gradonačelnika Varaždina: Alena Kišića i Gorana Habuša, a Reformisti kao da su se cijeloj situaciji poveselili.

>>Štromarov direkt SDP-u: HNS-ov kandidat za gradonačelnika sigurno će biti Goran Habuš!

- Pozdravljamo odluku HNS-a da samostalno izađe na lokalne izbore 2017. i provjeri svoju snagu, ne skrivajući se iza glasova SDP-a – stoji u njihovom priopćenju za medije.

- Bez snage i biračke baze SDP-a na izbore su izašli svega dva puta. Na prijevremenim izborima u Novom Marofu Reformisti su osvojili 19,58% glasova, a HNS u koaliciji s HSU-om 10% - nastavljaju.

Pat pozicija

- Reformisti su na izborima za Vijeća Mjesnih odbora u gradu Varaždinu dobili 22% glasova, a HNS ponovno u koaliciji HSU-om 19%. Dakle, HNS nikada nije izašao samostalno, a uzimajući u obzir prosječnu snagu HSU-a rezultat HNS-a je za 30% manji i od navedenog – glasi njihova matematika koju zaključuju s "2:0" u svoju korist.

Postavlja se, međutim, pitanje vesele li se pritom eventualnoj rastavi HNS-a i SDP-a za lokalne izbore 2017. ili, još više, šalju li neizravno signal SDP-u da bi na izbore mogli zajedno? Naime, pitanje postavljeno Štromaru glasilo je, neće li inzistirajući na HNS-ovom kandidatu za gradonačelnika SDP „gurnuti“ k Reformistima?

Habek i Kišić su, podsjetimo, u subotu izjavili da će u koaliciju samo s onima koji podrže njihvog kandidata za gradonačelnika. A kandidatkinja Reformista je, s druge strane, Natalija Martinčević... Stoga, biti će zanimljivo pratiti rasplet ove, kako sada stvari stoje - pat pozicije, prema kojoj ispada da će svaka stranka na izbore samostalno.

Komentari