Reformisti: Sveučilište Sjever treba biti javno, svi imaju pravo na obrazovanje

Objavljeno: 15.10.2014. 10:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Staus Sveučilišta Sjever, osiguranje dostatnih sredstava u proračunu 2015. i inicijativa da navedeno sveučilište postane javno, bile su teme prve tiskovne konferencije Narodne stranke Reformista.

Potpredsjednica stranke Natalija Martinčević istaknula je da će kao saborska zastupnica u slijedećih 10 dana zakonski prijedlog o promjeni statusa Sveučilišta Sjever uputiti u saborsku proceduru.

Sveučilište Sjever jedan je od dugoročno najvažnijih projekata za Varaždin, Varaždinsku županiju, ali i našu sjevernu regiju. Ova regija broji preko 650 tisuća ljudi, a poražavajuće je da imamo svega 10,5 posto visoko i više obrazovanih. U Zagrebu je taj prosjek 30 posto, a na razini Hrvatske 18 posto. Ti podaci sasvim jasno govore koliko je ovom dijelu Hrvatske potrebno jako i javno sveučilište – istaknula je Martinčević.

Prema dostupnim podacima, Grad Koprivnica navodno neće od 1. siječnja iduće godine staviti Sveučilište Sjever u proračun te je upitno hoće li se institucija održati.

Sveučilište Sjever financirano je godišnje sa 17 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna iz državnog proračuna, dok je 7 milijuna kuna iz proračuna Grada Koprivnice. Prema informacijama kojima raspolažem, Grad Koprivnica neće uvrstiti Sveučilište Sjever u proračun. Ukoliko se to dogodi, moći ćemo funkcionirati još neko kratko vrijeme, ali dugoročno se nećemo moći održati – naglasio je Igor Klopotan, jedan od predavača na Sveučilištu Sjever i potpredsjednik gradske organizacije Reformista.

Osnovni razlozi za podršku Sveučilištu Sjever i prelazak na javno financiranje je, kako kažu Refomisti, potreba da se dugoročno poveća broj visokoobrazovanog stanovništva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kao drugi razlog ističu lošu ekonomsku situaciju većine građana koji nemaju mogućnost studiranja izvan mjesta prebivališta.

Kako je rečeno na konferenciji, Sveučilište Sjever ima nešto više od tri tisuće studenata na 11 studijskih programa u Sveučilišnim centrima Varaždin i Koprivnica. Trenutno ima oko 120 zaposlenih, oko 200 vanjskih suradnika, a tridesetorici zaposlenika se sufinancira doktorski studij.

Martinčević je komentirala i izjave bivšeg rektora Zagrebačkog sveučilišta Alekse Bjeliša da baš svaka sredina ne mora imati svoje sveučilište te ih je ocijenila podcjenjivačkim.

Ta izjava je toliko podcjenjivačka prema našim ljudima, prema našoj djeci, našim studentima i na kraju krajeva prema našem Varaždinu i našoj regiji. Pozivam župana i gradonačelnika, ali i druge političke opcije posebno one koje su u ovoj vlasti, da se uključe u rješavanje ovog problema kako bi i naša djeca imala jednake šanse za obrazovanje, kao i sva druga djeca u Hrvatskoj – naglasila je Martinčević.

Narodna strana Reformisti i službeno je registrirana kao stranka, a prije dva dana dobili su i odobrenje Ministarstva uprave.

- Reformisti će djelovati pozitivno i konstruktivno. Donosit ćemo konkretne reforme, konkretna rješenja i zakonske inicijative. Ovoj sjevernoj regiji potrebni su snažni vođe i stranka koja će se za nju boriti, a to su Narodna stranka Reformisti - zaključila je Martinčević.

Komentari