priopćenje za medije

Reformisti: Tražimo hitnu isplatu 13. mirovine umirovljenicima

Objavljeno: 01.10.2023. 10:41

Zadnja izmjena: 01.10.2023. 10:41

Objava Narodne stranke - Reformisti:

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, Narodna stranka – REFORMISTI od Vlade RH traži konkretne mjere za umirovljenike. U ovom trenutku u Hrvatskoj egzistencijalno su najugroženiji umirovljenici koji predstavljaju 1/3 naših građana i koji danas žive na granici ili ispod granice siromaštva.

To se posebno odnosi na umirovljenike Sjevera koji su svoj radni staž odradili u radno intenzivnim industrijama poput tekstilne, obućarske, drvne te zbog stalnih niskih plaća danas imaju najniže mirovine u Hrvatskoj.

Posebno je važno istaknuti ključnu činjenicu da je 2016.godine visina mirovine iznosila 43% plaće, a danas ona iznosi svega 35% plaće, što znači da su mirovine u mandatu Vlade premijera Plenkovića pale 20%.

Stvarna poskupljenja hrane su gotovo 20%, a režija 12% i to uz sve navedeno dodatno snižava standard života umirovljenika.

Dodaci koji se Vladinim mjerama daju kao pomoć umirovljenicima nažalost su podcjenjivanje zdrave pameti umirovljenika i situacije u kojoj danas u Hrvatskoj žive.

Narodna stranka-REFORMISTI zahtjeva poduzimanje konkretnih mjera:

  1. Isplata 13. mirovine umirovljenicima i to do kraja 2023.
  2. Usklađenje visine mirovina sa stvarnom stopom inflacije
  3. Dizanje prosječne razine mirovina na 50 % prosječne plaće

Od Vlade očekujemo da barem jednom u ovom mandatu pogleda prema umirovljenicima i poduzme konkretne mjere kako bi se teške životne situacije naših umirovljenika poboljšale.

Komentari