Reformisti u Sračincu osnovali Interesni odbor žena i održali okrugli stol o udomiteljstvu

Objavljeno: 17.09.2015. 11:34

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 09:21

U Sračincu u Domu kulture, 16. rujna, održana je osnivačka skupština Interesnog odbora žena Županijske organizacije Varaždinske županije Narodne stranke - Reformisti, s ciljem, kako ističu, poboljšanja političke participacije žena, ravnomjerne zastupljenosti žena u procesima političkog odlučivanja, kao i položaja žena općenito.

Za predsjednicu Interesnog odbora žena Varaždinske županije izabrana je Valerija Paljak, potpredsjednice su Mirjana Soldatek i Danijela Ciglar te tajnica Jasminka Topolko.

- Zakonski gledajući prava muškaraca i žena u Hrvatskoj su jednaka, ali nisu na jednaki način implementirana u društvenoj i poslovnoj praksi. Za ravnomjerno zastupanje žena u politici odgovorne su stranke, kao predlagatelji lista. U Parlamentu se već petnaestak godina postotak žena kreće se od 20 do 26%, takvim trendom ravnopravno zastupanje doseći ćemo tek 2035.godine. Interesni odbori žena osnivaju se s ciljem poticanje žena na aktivan rad i sudjelovanje, te provođenje Zakona o ravnopravnosti, koji propisuje da nijednog pod zastupljenog spola ne smije biti manje od 40% - istaknuli su Reformisti u svom priopćenju za medije.

U Domu kulture u Sračincu Reformisti su također održali okrugli stol na temu „Udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj i na području Varaždinske županije“, o kojoj su govorile: Natalija Martinčević saborska zastupnica, Mladenka Ravenski, predsjednica Foruma za kvalitetno udomljavanje, predstavnici Udruge „ZIPKA“, predstavnici udomitelja i Valerija Paljak kao moderatorica Okruglog stola. 

- Unatoč značajnom napretku koji je ostvaren proteklih nekoliko godina, u Hrvatskoj još uvijek neopravdano velik broj djece provodi više godina u institucionalnoj skrbi. I dalje nije dosegnut omjer od 80 posto djece u udomiteljstvu prema 20 posto u ustanovama. Država treba prije svega razviti i provesti sveobuhvatnu politiku prevencije izdvajanja djeteta iz obitelji, podizanja svijesti o značaju odrastanja u obitelji i promicati udomiteljstvo kao oblik zbrinjavanja djece bez roditeljske skrbi. Jedan od koraka je svakako i profesionalizacija udomiteljstva, nešto što je već uhodano u većini Europskih zemalja koje imaju najmanji broj institucionalizirane djece Zakon o udomiteljstvu u Republici Hrvatskoj na snazi je od 21.7.2012. i unatoč brojnim naporima različitih udomiteljskih udruga, nije doživio značajne promjene. U Varaždinskoj županiji trenutno imamo 152 udomiteljske obitelji u kojima je smješteno 315 djece - ističu Reformisti.

Komentari