javnozdravstvena akcija

Reformisti u Varaždinu, Martinčević u Saboru obilježili „Dan crvenih haljina

Objavljeno: 03.02.2023. 13:33

Foto: Objava Narodne stranke Reformisti

Objava Narodne stranke Reformisti

Reformisti su podržali u Varaždinu, a zastupnica Natalija Martinčević u Hrvatskom saboru „Dan crvenih haljina“ koji se obilježava prvi petak u veljači. Cilj ovog dana je podizanje svijesti o specifičnost moždanog udara kod žena i rizičnim čimbenicima.

Moždani udar je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu, a kod žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Najvažnija je primarna prevencija tj. borba protiv rizičnih čimbnika, od kojih su najistaknutiji povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, fibrilacija atrija, pušenje, suženje karotidnih arterija i šećerna bolest. Znanstveno je dokazano da bi se većina onesposobljenja i prijevremenih smrti nastalih kao posljedica moždanog udara, mogle spriječiti malim ali značajnim promjenama životnog stila, kao što su prestanak pušenja, zdravija prehrana, povećanje tjelesne aktivnosti i izbjegavanje stresa.

Podsjetimo, „Dan crvenih haljina“ prvi puta se u Varaždinu obilježio 2020. godine javnom tribinom u Hotelu Varaždin u organizaciji Narodne stranke – REFORMISTI

Komentari