priopćenje za medije

Reformisti: Prijavili smo Gradu 84 projekta, do sada ih je realizirano samo 10 posto

Objavljeno: 20.11.2023. 15:45

Zadnja izmjena: 20.11.2023. 15:52

Foto: Arhiva

Reformisti Gradske organizacije Varaždin priopćenjem za medije osvrnuli su se danas na Participativni proračun Grada Varaždina za 2024. godinu te na odluku o ukidanju mjesnih odbora, prozvavši pritom gradsku vlast za "direktno kršenje supsidijarnosti koju propisuje EU".

Naime, kako navode u priopćenju, Reformisti su prijavili 84 projekta putem prijave za participativni proračun Grada za iduću godinu, a pritom tvrde kako je do sada Grad realizirao tek 10% od ukupnog broja prijedloga, dok se ostatak, dodaju, prepisuje i ponavlja iz godine u godinu. Dodaju i kako se nadaju da će Grad iduće godine sistematizirano prići rješavanju stvarnih potreba građana jer u suprotnom, tvrde, uzimanje prijedloga "nema smisla". Također, u tom su kontekstu ponovno osudili odluku o ukidanju Vijeća mjesnih odbora.

- Kako će sada funkcionirati komunikacija građana vezana za probleme po mjesnim odborima?  Tko će biti zadužen za komunikaciju s građanima?  Tko će voditi brigu o rasporedu korištenja prostorija mjesnih odbora, a koji se svakodnevno koriste za sastanke i druženja umirovljenika, tečajeve trudnica, za mjerenje krvnog tlaka i šećera, za kulturna, sportska i ostala događanja te za brojne druge aktivnosti koje se održavaju u navedenim prostorijama i društvenim domovima, koji zapravo i tome služe? S obzirom na to da mjesni odbori ne funkcioniraju već više od 6 mjeseci građani na ova pitanja traže odgovor - naveli su.


Cijelo priopćenje Gradske organizacije Reformista pročitajte u nastavku:

Reformisti Gradske organizacije Varaždin prijavili su ukupno 84 projekata putem prijave za Participativni proračun Grada Varaždina za 2024. godinu. Od kada je uvedena mogućnost prijava komunalnih projekata putem ovog sustava prijava, redovito se prijavljuju projekti koji su od velike važnosti za svakodnevni život građana. No nažalost samo mali dio njih, točnije otprilike 10% je do sada realizirano i to unatrag 2 godine, dok se ostatak prepisuje i ponavlja iz godine u godinu što ide direktno na štetu naših građana.

Ove godine gore navedenim ponavljajućim zahtjevima dodani su i novi s obzirom na to da se komunalna infrastruktura troši i potrebna su sve veća ulaganja u obnovu i modernizaciju.

Nadamo se da će se u 2024. godinu sistematizirano prići rješavanju stvarnih potreba naših građana jer ako se to ne učini, ako se glas građana ne čuje, onda ni uzimanje prijedloga od istih nema smisla jer ostaju tek mrtvo slovo na papiru. Većina projekata ne iziskuju velike financijske izdatke ni veliko opterećenje za proračun Grada Varaždina, već je više stvar volje, organiziranosti i spremnosti za pomoć u rješavanju istih.

Iako smo već nebrojeno puta izrazili naš stav oko ukidanja Vijeća mjesnih odbora, odnosno naše neodobravanje ovog poteza gradske vlasti, ovim putem prije svega želimo se zahvaliti svim građanima koji su godinama ukazivali na probleme te smo ih zajedno rješavali, a sada to neće više biti moguće na taj način. Ovom odlukom o ukidanju mjesnih odbora direktno se krši načelo supsidijarnosti koju propisuje EU, a koja se odnosi se na uključivanje i sudjelovanje građana u odlučivanju na lokalnim razinama preko oblika mjesne samouprave.

Iza ovoga svega ostaju brojna neodgovorena pitanja: Kako će sada funkcionirati komunikacija građana vezana za probleme po mjesnim odborima? Tko će biti zadužen za komunikaciju s građanima? Tko će voditi brigu o rasporedu korištenja prostorija mjesnih odbora, a koji se svakodnevno koriste za sastanke i druženja umirovljenika, tečajeve trudnica, za mjerenje krvnog tlaka i šećera, za kulturna, sportska i ostala događanja te za brojne druge aktivnosti koje se održavaju u navedenim prostorijama i društvenim domovima, koji zapravo i tome služe?

Također, upitno tko će upravljati svim prostorijama? Naravno da su informacije koje se mogu čuti oko moguće naplate prostora neprihvatljive jer prostorije služe upravo građanskim aktivnostima i neprofitnim organizacijama. Tko će biti zadužen za čišćenje tih prostorija? Koja će biti cijena usluga?

S obzirom na to da mjesni odbori ne funkcioniraju već više od 6 mjeseci građani na ova pitanja traže odgovor.

Komentari