pred skupštinu s dokumentom

'HDZ nam želi oteti bolnicu, Međimurci su se zaštitili, mi za isto očekujemo podršku'

Reformisti pred Skupštinu stavljaju Zaključak, na temelju kojeg bi se vijećnici morali izjasniti o prenošenju osnivačkih prava nad bolnicom na državu, kažu da su Međimurci učinili isto, a tamošnji vijećnici HDZ-a nisu bili protiv nego suzdržani. Lokalni HDZ pozivaju da učini u najmanju ruku isto...
Objavljeno: 27.02.2023. 06:37

Zadnja izmjena: 27.02.2023. 09:56

Foto: Luka Šalamun

Uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine, Reformisti su održali konferenciju za medije na kojoj su poručili kako varaždinska bolnica "mora ostati u rukama građana Varaždinske županije".

Kako kažu, tijekom cijele povijesti razvoja bolnica se financirala iz samodoprinosa, a u proteklom mandatu župana Radimira Čačića - kada je, kako ističu, uloženo najviše - financirala se iz EU fondova i proračuna Varaždinske županije, te je tada sveukupno uloženo oko 250 milijuna kuna (33 milijuna eura).

- Argument  da bolnica stvara dugove je lažan, jednako kao i argument da će novi zakon omogućiti funkcionalno spajanje odjela - poručuju Reformisti.

Argumenti im ne stoje

U prvom slučaju, kako pojašnjavaju, država ne ispunjava svoje obaveze (274 milijuna kuna), te je zbog toga bolnica danas u minusu, a funkcionalno spajanje varaždinska bolnica je već primjenila kada je integrirala Klenovnik i Novi Marof. Također, gdje god je država upravljala bolnicom, ista je bila u minus.

Iza svega smatraju da stoji politički interes HDZ-a, zbog čega pozivaju da Skupština izglasala Zaključak po uzoru na Međimursku županiju, kojim se to neće dopustiti.

- Direktno nam se uzima imovina, vrši se dodatna centralizacija, te se HDZ-ov korupcijski i nepotistički sustav uvlači do zadnje pore, uz činjenicu da je 90 posto ravnatelja svih bolnica ionako već u HDZ-u. Njihovi članovi u Međimurskoj skupštini bili su suzdržani, a ovdje ih pozivamo da smognu snage barem jednom staviti interese građana županije ispred HDZ-a. Neka  budu suzdržani kao njihovi kolege u Međimurju - zaključuju, dodajući kako od svih drugih političkih opcija očekuju podršku.

'Svi osim Stričaka'

'Svi župani izvan HDZ-a, a i neki HDZ-ovi, s dovoljno hrabrosti istupili su protiv podržavljenja da bi zaštitili svoje građane. U Varaždinskoj županiji HDZ-ov župan Stričak ne samo da nije istupio u zaštiti interesa građana, već je HDZ Varaždinske županije glasovima Habijana, Jenkača, Dreven Budinski i HNS-ovog zastupnika Štromara, omogućio ovu uzurpaciju naše imovine i ugrožavanje naših prava', kazali su zaključno na današnjoj presici.

Komentari