15. listopada

Reformistice obilježile Međunarodni dan ruralnih žena

Objavljeno: 17.10.2021. 09:29

Zadnja izmjena: 17.10.2021. 09:30

Svake godine 15. listopada obilježava se Međunarodni dan ruralnih žena.

Kako navode, i ove godine Interesni odbor žena Gradske organizacije Varaždin obilježio ga je manjim okupljanjem podsjećajući na važnost položaja ruralnih žena u lokalnoj zajednici i šire.

Na obilježavanju Međunarodnog dana ruralnih žena svoje iskustvo na Izboru za najuzoritiju seosku ženu Hrvatske koje se ove godine održalo u Pitomači, ispričala je Marija Milak predsjednica Udruge "Veliko srce" iz Općine Sveti Đurđ. Marija Milak predstavljala je Varaždinsku županiju na spomenutom izboru te ušla u najuži krug natjecanja, a Reformisti, kako kažu, pohvaljuju njezin trud i podržavaju ovakva natjecanja koja u prvi plan stavljaju žene u ruralnim područjima.

- U brojnim ruralnim područjima nepovoljni demografski i gospodarski trendovi utječu na kvalitetu života žena te ih čine osjetljivom društvenom skupinom. Zbog niže obrazovne strukture, nemogućnosti cjeloživotnog obrazovanja kao i još uvijek nedostupnosti kapaciteta dječjih vrtića za djecu, žene u ruralnim područjima teže se zapošljavaju, rade isključivo na poljoprivredi ili se zapošljavaju na slabo plaćenim poslovima. Žene imaju važnu ulogu u proizvodnji hrane, razvoju i stabilnosti ruralnog područja, očuvanju tradicijske baštine, očuvanju okoliša i kao takve važan su dio svake lokalne zajednice - rekle su Reformistice.

Obilježavanju su prisustvovale Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i Nadica Crnković, potpredsjednica Općinske organizacije Sveti Đurđ, a u prigodnom programu sudjelovao je i Andro Ostrognaj, učenik 4. A razreda Glazbene škole u Varaždinu.

Podržala ih je i saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević koja je rekla kako su žene važni dionici svih segmenata društvenog, javnog i političkog života, a posebice žene u ruralnim područjima koje svojim vještinama, znanjima predstavljaju snagu na kojoj se može i mora temeljiti razvoj ruralnih zajednica.

Komentari