pripremili smo za vas

Informacije pljušte cijeli dan, pa je ovo konačan rezime izbora i svega rečenog

Izbore za Vijećna mjesnih odbora ove nedjelje Varaždinu obilježila je slaba izlaznost, ali većina bi se složila kako izbore za mjesne odbore više obilježava odmjeravanje stranačkih mašinerija nego interes građana...
Objavljeno: 06.05.2019. 16:30

Zadnja izmjena: 06.05.2019. 17:06

SLABA IZLAZNOST

  • Izbore za Vijećna mjesnih odbora ove nedjelje Varaždinu obilježila je slaba izlaznost, što je Natalija Martinčević pripisala neadekvatnom odnosu gradske vlasti prema mjesnim odborima, a Ivan Čehok neposrednoj blizini još jednih izbora – onih za Europski parlament. Određenu ulogu odigralo je i loše vrijeme, ali kuolarski – većina bi se složila kako izbore za mjesne odbore više obilježava odmjeravanje stranačkih mašinerija nego interes građana.

TKO JE OSVOJIO NAJVIŠE MJESNIH ODBORA

  • Pobjedu u najvećem broju mjesnih odbora odnijela je koalicija SDP-Reformisti-HSU, koja je osvojila najveći broj glasova u sedam mjesnih odbora. Slijedi HDZ koji je osvojio najveći broj glasova u četiri mjesna odbora, a potom nezavisne liste Ivana Čehoka koje su odnijele pobjedu u tri mjesna odbora. U 7. mjesnom odboru pobijedila je lista Juraja Rožića, dok je lista Roberta Vendiša pobijedila u Kućan Marofu. Ni jedna druga stranka niti nezavisna lista nije osvojila najveći broj glasova ni u jednom mjesnom odboru.

TKO JE OSVOJIO NAJVIŠE MANDATA

  • Najveći broj vijećničkih mandata, njih 50 – osvojila je koalicija SDP-Reformisti-HSU. Iza spomenute koalicije slijedi HDZ koji je osvojio 40 mandata, ujedno i najviše kao pojedinačna stranka. Nezavisne liste Ivana Čehoka osvojile su 34 mandata, HNS 15 mandata, liste Juraja Rožića i Roberta Vendiša po pet mandata, te HSLS dva mandata.

ZAŠTO KOALICIJA REZULTAT SMATRA  "PORUKOM ČEHOKU"

  • Koalicija SDP-Reformisti-HSU rezultat izbora smatra porukom nezadovoljstva građana prema aktualnoj gradskoj vlasti. Martinčević je stava da je došlo do polarizacije političke scene, odnosno da je Čehok izgubio podršku koju je imao na početku mandata. Napominju kako su ostvarili 25 posto veći broj mandata od „drugoplasiranog“ HDZ-a, te s pobjedom u sedam mjesnih odbora izborili 75 posto bolji rezultat od HDZ-a.

ZAŠTO ČEHOK SMATRA DA NIJE "NI POBIJEDIO NI IZGUBIO"

  • Ivan Čehok još je u izbornoj noći poručio kako će njegova lista biti prevaga u većini mjesnih odbora, što smatra iznimno dobrim rezultatom s obzirom da su na izbore izašli prvi put. Računa na čak 14 od ukupno 16 mjesnih odbora, te sveukupni rezultat izbora smatra porazom ljevice. „U državi i na županiji Reformisti su u koaliciji s HDZ-om, a sada će se vidjeti hoće li po mjesnim odborima podržati HDZ-ove ili SDP-ove kandidate", poručio je na današnjoj presici.

ZAŠTO HABIJAN SMATRA IZBORE "POTOPOM LJEVICE"

  • Damir Habijan rezultat izbora također smatra porazom ljevice. „Ljevica je doživjela potop“, rekao je na današnjoj konferenciji, ističući kako je njegova stranka osvojila 17,5 posto više mandata nego prije četiri godine, dok je ljevica spala sa 72 mandata na njih 50.

"GRANICA EGZISTENCIJE" / "VJETAR U LEĐA"

  • Izborni rezultat "četvrtoplasiranog" HNS-a koji nije pobijedio ni u jednom mjesnom odboru, osvojivši ukupno 15 mandata (što je rezultat od 10 posto) – Natalija Martinčević komentirala je riječima kako je spomenuta stranka došla „na granicu egzistencije“ u gradu Varaždinu. Alen Leverić na Facebooku je napisao kako je stranka rezultat ostvarila samostalno, što njegovom novom timu i njemu za EU izbore daje „vjetar u leđa“.

Komentari