presudni glas

Robert Podolnjak: 'Ovo su razlozi zašto sam glasao za odluku o privremenom financiranju'

Objavljeno: 31.12.2016. 10:36

Foto: Arhiva

S obzirom na jučerašnje donošenje odluke o privremenom financiranju na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, gradski vijećnik Robert Podolnjak u svom priopćenju navodi razloge zašto je glasao za odluku.

Podolnjak ističe kako prema zakonu nije nužno da ta odluka bude donesena većinom glasova svih vijećnika, ali tako je propisano poslovnikom pa je bilo važno da za nju glasa 13 vijećnika, a s obzirom da je, kako kaže, njego glas presudno utjecao na donošenje odluke, u nastavku obrazlaže svoje razloge za glasanje u korist odluke.

 - U raspravi na Gradskom vijeću pozvao sam sve vijećnike da ne prihvate predloženi proračun i da se umjesto njega prihvati privremeno financiranje pa je bilo logično da glasujem za ono što sam osobno predložio dan ranije.  - navodi Podolnjak svoj prvi razlog.

U nastavku svog priopćenja Podolnjak navodi kako je smatrao da bi bilo neprimjereno da kao zastupnik u Hrvatskom saboru koji pripada parlamentarnoj većini glasuje protiv privremenog financiranja, što bi odmah rezultiralo, početkom sljedeće godine, raspuštanjem vijeća i gradonačelnika i imenovanjem povjerenika Vlade i upotpunosti bi onemogućilo funkcioniranje lokalne samouprave u Gradu Varaždinu.

Također, Podolnjak ističe kako odluka o privremenom financiranju omogućuje funkcioniranje svih gradskih ustanova i službi u narednom razdoblju, ali onemogućuje gradonačelnika da zapošljava nove službenike i ne može financirati noveprojekte koji bi mogli biti u funkciji predizborne promidžbe, niti može sklapanjem različitih ugovora opteretiti gradski proračun.

- Gradsko vijeće može sljedećih mjeseci donositi odluke potrebne i korisne za građane Grada i razne poslovne subjekte, a koje nezahtijevaju nova proračunska sredstva. - izjavio je Podolnjak.

Također, Podolnjak napominje da kao vijećnik Gradskog vijeća ne prima nikakvu naknadu za obavljanje te dužnosti te stoga nema financijski motiv za nastavljanje dužnosti vijećnika sljedećih nekoliko mjeseci.

Posljednji razlog glasanja Roberta Podolnjaka za odluku odnosi se na činjenicu da bi: 'nedonošenje odluke o privremenom financiranju značilo da bi punih pola godine Grad Varaždin bio pod "prinudnom upravom" povjerenika Vlade, a to bi značilo potpuno odsustvo lokalne samouprave za predugo razdoblje. Mislim da Grad Varaždin to ne zaslužuje. S odlukom o privremenom financiranju Grad će biti bez vijeća i gradonačelnika od travnja do sredine lipnja, kada možemo očekivati konstituiranje gradskog vijeća i izbor gradonačelnika ili gradonačelnice.

 

Komentari