Roditelji pitaju: Što je s udžbenicima u varaždinskim osnovnim školama?

Objavljeno: 02.06.2015. 16:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Školska godina samo što nije završila, a mnogi roditelji već brinu o idućoj, točnije o nabavci udžbenika za svoje učenike u školskoj godini 2015./16.

S obzirom na to da je kupnja školskih udžbenika povelik novčani izdatak, roditelji žele znati koliko će ih u idućoj školskoj godini koštati udžbenici za osnovnoškolce na području Grada Varaždina.

Za osnovne škole koje su u vlasništvu Varaždinske županije, provodit će se razmjena udžbenika prema modelu koji je najavljen prije gotovo mjesec dana. Udžbenici će se skupljati u knjižnicama škola već od idućeg tjedna, 8. lipnja pa do 13. lipnja, a učenici će udžbenike za novu školsku godinu moći preuzeti od 24. kolovoza do 5. rujna 2015.

Kako su se požalili neki roditelji, problem je što još uvijek ne znaju što je s udžbenicima u osnovnim školama kojima je osnivač Grad varaždin. Riječ je o sedam osnovnih škola, a još uvijek nema nigdje nikakve obavijesti na koji način će se i hoće li Grad osigurati udžbenike za osnovnoškolce.

- Iako su roditelji prošle godine potpisivali da su preuzeli udžbenike od Grada, dosad se ne zna koja je njihova sudbina. Ne postoji informacija koja bi došla službeno iz Grada Varaždina i definirala uvjete vraćaju li se stari udžbenici, postoji li mogućnost zamjene udžbenika u školama, hoće li roditelji trebati kupiti radne bilježnice, školske mape, što je s izbornim predmetima - pitaju se roditelji varaždinskih osnovnoškolaca.

Roditelje zanima i što je s djecom koja su ostvarila pravo na svoje udžbenike po osnovi da su prošle godine do 31. svibnja 2014 imali prebivalište na području grada. Hoće li oni sudjelovati u razmjeni udžbenika na način da će ih vratiti ili će i za njih Grad osigurati knjige, jer bez obzira na promjenu mjesta prebivališta nisu mijenjali školu.

- Kako kupnja kompleta školskih udžbenika predstavlja malo veći financijski zalogaj u svakom obiteljskom proračunu bilo bi lijepo da se naš grad i njegovi gradski predstavnici očituju o tom problemu, jer školska godina se bliži kraju, a roditelji lutaju školskim hodnicima povlačeći za rukav učitelje i profesore za informaciju koja je važna - poručili su roditelji.

Iz Grada Varaždina dobili smo informaciju kako će roditelje o svemu obavijestiti ovih dana.

- U ponedjeljak, 8. lipnja, sazvat će se konferencija za medije na kojoj će se dati svi detalji i informacije vezano na udžbenike za učenike osnovnih škola s područja grada, a kojima je Grad Varaždin osnivač. Tako da će i roditelji dobiti sve potrebne informacije vezane na tu temu - doznali smo iz Grada Varaždina.

Komentari