Roditelji školaraca za kuhinju će izdvojiti do 100 kuna mjesečno, za ručak još 13 kuna dnevno

Objavljeno: 09.09.2015. 14:49

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Siniša Sović

Pitanje pretilosti i zdrave prehrane kod djece i mladih sve je češće predmet rasprava raznih znanstvenih skupova, a prekomjerna tjelesna težina danas predstavlja sve izraženiji javnozdravstveni problem.

Na smanjenje epidemije debljine može se utjecati uklanjanjem promjenjivih rizičnih čimbenika poput nepravilne prehrane i nedostatka tjelesne aktivnosti, a posebno je to usmjereno prema osnovnoškolskoj djeci.

Navedeno se regulira i dokumentom "Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama", a mi smo provjerili kako se hrane djeca u varaždinskim osnovnim školama.

Svaka osnovna škola kojoj je osnivač Grad Varaždin na svojim stranicama redovito objavljuje jelovnike za užinu i ručak. Prehrana funkcionira na način da učenici mogu plaćati užinu, a oni koji žele mogu dodatno plaćati i ručak.

Cijena školske kuhinje kreće se od 75 do stotinjak kuna mjesečno, ovisno o tome koliko je u mjesecu radnih dana. Dnevno se užina plaća 4,50 kuna u svim osnovnim školama na području grada Varaždina.

A prema jelovnicima, užina podrazumijeva primjerice sendvič s purećom šunkom, zelenom salatom i integralnim pecivom. Zatim sirni namaz, kruh i bijelu kavu, čokolino, mlijeko i perec ili klipić s orasima, bananu i sok, puding ili jogurt.

Na jelovniku što se tiče užine su još gris s čokoladom, pužić sir-šunka, mlijeko i čokoladne okruglice, pašteta na kruhu, pileća hrenovka, kruh i sok, ovisno od škole do škole. Uglavnom su to kombinacije raznih peciva, voća, namaza i slično.

Nešto bogatiji je jelovnik za ručak. Ručak najčešće plaćaju djeca koja su cijelog dana u školi, odnosno nakon nastave u produženom boravku.

- Moje djete pohađa i produženi boravak. Tamo dobiva pomoć od učitelja kod učenja i pisanja domaće zadaće, a ima i topli ručak. Ručak plaćamo dodatno 13 kuna po obroku, što me košta nekih 160 kuna mjesečno, ovisno o broju radnih dana - doznali smo od majke učenice trećeg razreda jedne varaždinske osnovne škole koja je naglasila kako je uglavnom zadovoljna školskom kuhinjom.

A topli ručak podrazumijeva rižoto od pilećeg bijelog mesa, špagete bolonjez, razna variva, gulaš ili pečeni oslić. Ručak mogu uplaćivati i učenici koji ne idu u produženi boravak, ako to žele. Kako smo doznali od ravnatelja osnovnih škola, većina djece plaća školsku kuhinju koja podrazumijeva užinu, dok ručak uzimaju uglavnom djeca koja idu u produženi boravak.

Pitanje prehrane povelo se i u političkim krugovima tako je isplivao podatak da prošle godine na području Varaždinske županije školsku užinu nije moglo plaćati 1289 djece.

Ove je školske godine Ministarstvo socijalne politike i mladih u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije osiguralo besplatan obrok učenicima 28 osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Vrijednost projekta je 600 tisuća kuna. Time se želi osigurati besplatna užina u svrhu borbe protiv siromaštva i smanjenja socijalne isključenosti.

To znači da će na području Varaždinske županije  u ovoj školskoj godini besplatan obrok imati 560 učenika iz najsiromašnijih obitelji, što je svakako dobro da se pomogne obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

Uspoređuju li se cijene ručka u školskim kuhinjama sa cijenama ručka kojeg plaćaju naši političari u restoranima ureda predsjednika, Vlade i Sabora, može se zaključiti da naši političari jedu itekako povoljno, a da roditelji za školsku kuhinju iz svojih puno manjih budžeta moraju izdvojiti zapravo više od političara.

Primjerice, ručak na Pantovčaku košta svega 20 kuna, što je tek sedam kuna više nego što roditelji moraju plaćati ručak u školskoj kuhinji. U Banskim dvorima potrebno je izdvojiti 26 kuna, što je duplo skuplje nego ručak u školama, a ručak u zastupničkom restoranu košta 36 kuna. Računica je takva da kako god okrenemo, ipak nismo svi jednaki.

Komentari