dogovori za zajedničku suradnju

Rumunjski veleposlanik posjetio Varaždinsku županiju i izrazio želju za suradnjom

Objavljeno: 27.06.2018. 19:53

Zadnja izmjena: 27.06.2018. 19:55

Rumunjski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Constantin Mihail Grigorie posjetio je danas, 27. lipnja, Varaždinsku županiju te održao sastanak sa županom Radimirom Čačićem, posebnom savjetnicom župana Natalijom Martinčević i zamjenicom gradonačelnika Grada Varaždina Sandrom Malenicom. 

Veleposlanik Grigorie izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom te naglasio kako je i prije nekoliko godina bio u posjetu Varaždinskoj županiji i održao sastanak s predstavnicima i Grada i Županije, no nažalost nije došlo do suradnje. Istaknuo je kako vjeruje da će se ovaj puta ta suradnja pokrenuti i dovesti do konkretnih rezultata na obostrano zadovoljstvo. 

U svom kratkom izlaganju istaknuo je želju povezivanja županije Bihor koja se nalazi u Rumunjskoj u povijesnoj pokrajini Transilvaniji i glavnog grada Oradea s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom te razmjene dobrih iskustava po pitanju gospodarstva, ekonomije i obrazovanja.

Podsjetimo, u ožujku ove godine župan Čačić u rumunjskom je gradu Aradu jednoglasno izabran za novog predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora Skupštine europskih regija (SER, engl. Assembly of European Regions), najvišeg upravljačkog tijela SER-a zaduženog za upravljanje ovom organizacijom koja okuplja regije iz čak 35 država, iz Europske unije, ali i izvan EU-a.

Čačić je predstavio bogatu povijest Varaždina i Varaždinske županije, ispričao o rezultatima u godinu dana mandata, a kao činjenicu posebno je istaknuo uspjeh Varaždinske županije u povlačenju EU novca. Također, istaknuo je važnost povezivanja sličnih zemalja i regija te priliku za gospodarsko povezivanje.  

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica istaknula je spremnost i otvorenost Grada Varaždina za svaku suradnju te je istaknula kako je Grad Varaždin početkom lipnja predao prijavnicu za drugi krug kandidature Varaždin for European Youth Capital 2021.

Prvi koraci za zajedničku suradnju dogovoreni su već za rujan kada će se dogovoriti zajednički sastanak između župana i gradonačelnika Varaždinske županije i Grada Varaždina s jedne strane i župana i gradonačelnika Grada Orade-a i Bihor-a s druge strane, te predstavnika gospodarstvenika jedne i druge strane s ciljem povezivanja.

Komentari