razgovor s volonterima

Runac: Činimo iskorak u brizi za napuštene životinje

Objavljeno: 14.05.2021. 13:39

Zadnja izmjena: 14.05.2021. 13:44

Napuštene i nezbrinute životinje, posebno psi i mačke, veliki su problem urbanih sredina pa tako i grada Varaždina. Svjestan tog problema je i Alen Runac, kandidat za gradonačelnika Varaždina, koji je o tom problemu razgovarao s volonterima.

Jedna od tih volonterki je i Anica Sitar koja ističe svakodnevne probleme s kojima se susreću. – Odgovorne za ovaj problem smatramo neodgovorne sugrađane koji odbacuju svoje kućne životinje, kao i one koji ne kastriraju i ne mikročipiraju svoje ljubimce. U takvoj lošoj situaciji lokalna zajednica nema nikakve preventivne projekte koje smatramo nužnima. Briga oko napuštenih mačaka svodi se na volontere-entuzijaste, obzirom da registrirano sklonište za mačke ne postoji – kaže Sitar i dodaje da su u većini slučajeva to bolesne ili ozlijeđene mačke, čije stanje iziskuje učestale odlaske veterinaru do poboljšanja zdravstvenog stanja.

– Mace se nalaze na skrbi u domovima volontera (tzv. tete i stričeki „čuvalice“) i čitav period čekanja trajnog udomljenja („zauvijek dom“), oni o njima brinu, voze veterinaru, socijaliziraju, paze i maze. Naravno, i snose financijske troškove hrane, sterilizacije/kastracije, cijepljenja, liječenja. “Zahvaljujući” neodgovornim ljudima koji imaju nekastrirane mačke, a onda bebice kradu svojim mačkama i bezdušno ih bacaju po kanalima, potocima, kontejnerima, ostavljaju u najlonskim vrećicama ili kartonskim kutijama, svako proljeće iznova kreće “sezona dudaša”, kada se mali broj hrabrih ljudi prihvaća teškog posla i pokušavaju pomoći mačjim bebama da prežive bez mame – naglašava volonterka Sitar.

Alen Runac svjestan je ovog velikog problema i podsjeća da se, zahvaljujući saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Anđelku Stričaku, i država uključila kako bi se u Varaždinu osigurao prostor za napuštene životinje.

Sklonište za napuštene životinje

– Hrvatska je Vlada Gradu Varaždinu darovala nekretninu – bivše vojno skladište Pri beli kipi, ukupne površine 91.781 kvadratni metar, procijenjene vrijednosti nešto veće od milijun kuna, a u prvoj fazi projekta koji će se realizirati na dijelu darovanog zemljišta radi se o skloništu za napuštene životinje. Dokaz je to suradnje s državom koja je u Varaždinu prostore bivših vojarni darovala za stambena naselja, potrebe visokog školstva i druge društvene sadržaje – napominje Runac. Runac dodaje da će sklonište značiti iskorak u brizi za napuštene životinje i koristi i ovu priliku da volonterima zahvali na njihovom nesebičnom angažmanu.

Komentari