S više od 4 tisuće prijava oboljelih od gripe, završava jedna jako bolesna zima

Objavljeno: 31.03.2015. 14:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Iza nas je jedna jako bolesna zima, a u priolog tome govore i podaci Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Više nego inače, u svega tri mjeseca ove godine Zavod je zabilježio preko četiri tisuće prijava gripe.

Što je uzrok tolikom broju oboljelih u našoj županiji, pitali smo Katicu Čusek Adamić, epidemiologa i Voditelja djelatnosti Zavoda za javno zradvstvo Varaždinske županije.

Ovo je bila jedna jača sezona jer nam je u posljednje dvije godine strašno pala procjepljenost protiv gripe. Zbog negativne kampanje protiv cijepljenja   općenito , pa tako i protiv gripe se manje ljudi cijepilo, nego je to bilo ranijih godina. Drugi razlog velikog broja oboljelih je i to što je virus mutirao i malo promijenio antigeni sastav – doznali smo od doktorie Čusek Adamić.

U prilog vrlo bolesnoj zimi govori i podatak da je zabilježeno puno više upala pluća, koje su većinom bile atipične i izazvane atipičnim,  ne bakterijskim uzročnicima. Međutim, s dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena vidljiv je značajan pad respiratornih bolesti.

Već sada je vidljivo da broj oboljelih opada i  možemo reći da je  epidemija gripe u silaznom trendu. Tijekom travnja polako nestaju oboljenja uzrokovana  virusom gripe, kao i ostale bolesti respiratornog sustava – rekla je Čusek Adamić.

Komentari