službeni prijem

Saborska zastupnica Martinčević s predsjednikom parlamenta Čilea o gospodarskoj suradnji

Objavljeno: 10.09.2021. 13:02

Zadnja izmjena: 10.09.2021. 13:33

Objava Narodne stranke - reformisti

Saborska zastupnica i voditeljica Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Natalija Martinčević je zajedno sa članovima Skupine Davorom Ivom Stierom i Domagojem Hajdukovićem primila u službeni posjet predsjednika Zastupničkog doma Republike Čilea Diega PaulsenaKehra u Hrvatskome saboru.

Na sastanku voditeljice Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Natalije Martinčević i predsjednika PaulsenaKehra s izaslanstvima, uključujući i novoimenovanog veleposlanika Republike Čile CristianaStreetera, izražena je želja za nastavkom razvijanja prijateljskih odnosa između Hrvatske i Čilea te konkretne suradnje između dvije zemlje, a posebno između parlamenata. Posebno je istaknuta mogućnost širenja suradnje u području gospodarstva, turizma, zaštite okoliša i kulture čemu može doprinijeti brojna zajednica Hrvata u Čileu koja daju značajan doprinos čileanskoj politici, gospodarstvu te kulturi.

U razgovoru su razmotreni modaliteti daljnjeg jačanja parlamentarne suradnje kroz organiziranje što skorijeg susreta međuparlamentarnih skupina prijateljstva koje djeluju u Hrvatskom saboru i Čileanskom nacionalnom kongresu kako bi se dogovorili konkretni prioriteti suradnje, posebno ususret  obilježavanju 30-e obljetnice priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Čile sljedeće godine.

Razmatrane su i mogućnosti produbljenja suradnje između Republike Čile i Europske unije pri čemu Republika Hrvatska kao članica Europske unije može dati značajan doprinos.

Zaključno, predsjednik PaulsenKehr se zahvalio saborskoj zastupnici i voditeljici Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nataliji Martinčević na toploj dobrodošlici u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru.

Komentari