objava reformista

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević u službenom posjetu Republici Čile

Objavljeno: 15.12.2022. 17:38

Zadnja izmjena: 15.12.2022. 22:00

Foto: S predsjednikom Čilea hrvatskih korijena Gabrielom Boricem Fontom

Objava Narodne stranke - Reformisti

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević, voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Čile kao dio delegacije predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u posjetu je Republici Čile. Tijekom službene posjete Čile-u zastupnica Martinčević prisustvovala je i zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma Kongresa Republike Čile.

- Parlamenti u demokratskim zemljama imaju središnju ulogu u političkom životu, jer kroz izabrane zastupnike predstavljaju volju građana. Smatram kako parlamentarna suradnja uvelike pridonosi bilateralnim odnosima između naših dviju država. Hrvatska tome daje veliki značaj i kroz rad Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Čile koja djeluje u Hrvatskom saboru te uspješno surađuje s skupinom prijateljstva u vašem Parlamentu. Kako bi dali dodatni značaj parlamentarnoj suradnji ovdje danas s nama je i gđa Natalija Martinčević, zastupnica u Hrvatskom saboru i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Čile - rekao je predsjednik Milanović.

Izaslanstvo Republike Hrvatske u glavnom gradu Santiagu sastalo se s čileanskim predsjednikom Gabrielom Boricem Fontom, koji ima hrvatske korijene, a održana je i ceremonija svečanog dočeka hrvatskog Predsjednika na trgu „Plaza de la Constitución“ ispred Palače La Moneda i bilateralni sastanak dvojice predsjednika s izaslanstvima Republike Hrvatske i Republike Čilea. Na svečanom ručku dvojica predsjednika razmijenila su najviša državna odlikovanja.

Zastupnica Martinčević s prvom damom Republike Čile Irinom Karamanos prisustvovala je na koncertu Filharmonije Santiaga.

Uz stručnu pratnju voditelja Europskog južnog opservatorija (European Southern Observatory – ESO) i njegovih suradnika posjetili su i obišli najveći optičko-infracrveni opservatorij na južnoj hemisferi, drugi po veličini na svijetu astronomski opservatorij Paranal u pustinji Atacama.

Tijekom posjete Čile-u posjetili su i hrvatsku zajednicu u Hrvatskom klubu u Santiagu. Posjetili su i grad na jugu Čilea Punta Arenas gdje je gradonačelnik Claudi Radonich Jiménez simbolično predao predsjedniku Milanoviću ključeve grada, te Hrvatski klub Punta Arenas Club Croata.

Izaslanstvo RH posjetilo je i Čileansko sveučilište (Universidad de Chile) gdje je predsjednik Milanović održao govor.

Komentari