Odbor za informiranje, informatizaciju i medije

Martinčević: Govor mržnje u komentarima dovodi do radikalizacije društva

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.11.2020. 14:52

Zadnja izmjena: 12.11.2020. 15:21

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jučer je reagirao na širenje govora mržnje i netolerancije u hrvatskom javnom prostoru i prihvatio zaključak kojim se pozivaju pružatelji medijskih usluga i elektroničkih publikacija da donesu vlastite kodekse o sprječavanju govora mržnje.

Također, donesen je zaključak da govor mržnje treba sustavno suzbijati promicanjem i podizanjem razine medijske pismenosti građana u pogledu širenja takvih sadržaja.Oba zaključka prihvaćena su većinom glasova članova Odbora. Suzdržan je bio Nino Raspudić iz Mosta, dok je protiv zaključaka glasala zastupnica u Klubu zastupnika Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Natalija Martinčević rekla je kako je nakon nedavnog napada vatrenim oružjem na policajce ispred Vlade na Markovu trgu morala reagirati i hitno sazvati sjednicu Odbora.

- Govor mržnje taloži se u društvu već godinama i trend je nažalost takav da je govora mržnje sve više što je najvidljivije u komentarima na društvenim mrežama, a sve to dovodi do neprihvatljive radikalizacije društva i poticanja na nasilje. Stoga smatram kako je krajnje vrijeme da kao saborski zastupnici reagiramo na ove negativne pojave i pokrenemo rješavanje ovoga problema - istaknula je Martinčević.

Komentari