saborska rasprava

Saborski zastupnik Jenkač zahtjeva strože kazne za građane koji ne brinu o svojim životinjama

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.12.2022. 17:33

Zadnja izmjena: 07.12.2022. 17:33

Saborski zastupnik Siniša Jenkač u Hrvatskom je saboru u ime Kluba zastupnika HDZ-a govorio na temu prijedloga Zakona o zdravlju životinja kojim se osigurava provedba Uredbe o prenosivim bolestima životinja.

U svom se izlaganja osvrnuo na problematiku čipiranja i zbrinjavanja napuštenih životinja s obzirom da se s tim problemima sve više susreće lokalna samouprava.

- Potpisane sporazume s azilima plaćamo otprilike 10 do 15 000 eura godišnje i zbrinjavanje svake pojedinačne životinje košta otprilike 1500 do 2500 kuna – kazao je Jenkač.

Naglasio je kako nitko ne govori o svim tim vlasnicima koji ostavljaju životinje i ne brinu o njima.

-U konačnici ispada da mi iz jedinica lokalne samouprave koji smo prvi na braniku u komunikaciji s našim građanima da budemo im maltene kupili pse, čipirali ih, kastrirali, a još malo morat ćemo ih i hraniti. Dolazimo da jedne apsurdne situacije ne samo kod zbrinjavanja napuštenih životinja, nego i u masu drugih situacija koje mi s lokalne samouprave doživljavamo, a nitko ne postavlja pitanje odgovornosti naših nesavjesnih građana – obrazložio je.

Kao rješenje predlaže primjer sličan onom koji je vidio tijekom boravka u Bruxellesu koji među zaposlenicima u gradskoj upravi ima najviše zaposlenih komunalnih redara koji se bave kažnjavanjem građana, a to vidi kao jedan od dobrih smjerova kojim bi se kažnjavali nesavjesni građani koji se ne drže reda.

 

Komentari