Sanacija bolnica ide prema planu, postupno će se spojiti Čakovec i Varaždin

Objavljeno: 25.02.2015. 18:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na dnevnom redu Županijske skupštine bilo je i izvješće o stanju u Općoj bolnici Varaždin. Izvješće je vijećnicima prezentirao sanacijski upravitelj OB Varaždin Mladen Smoljanec.

Smoljanec je istaknuo kako sanacija bolnice ide prema planu te da nema nikakvog govora u štednjama nauštrb pacijenata, što su neki oporbeni vijećnici navodili.

– Sanacija Opće bolnice Varaždin teče prema planu i programu usvojenog od strane Sanacijskog vijeća i Ministarstva zdravlja. Od 1. siječnja smo u novom režimu financiranja zdravstva. HZZO je izašao iz riznice i počinje plaćati prema ostvarenom radu. To bi do sredine godine trebalo doći na mjesečnoj razini da bi prihodi mogli biti jednaki troškovima i da konačno bolnice prestanu proizvoditi tekuće gubitke i počinju polako vraćati dugove što su nastali u prethodnim razdobljima – rekao je Smoljanec.

Ukupni manjak bolnice još je uvijek 86 milijuna kuna, rezultat za prošlu godinu je također negativan zbog asimilacija od 166 milijuna kuna koja nije bila dovoljna da se pokrije cijeli dug. Navode oporbenih vijećnika da se u bolnicama radi na uštrb pacijenata, da se špara na lijekovima i materijalima Smoljanec je oštro odbacio. Prema njegovim riječim, broj pacijenata se povećao, ali ni u jednom trenutku nije šparano na pacijentima.

– Da, bilo je pet posto više pacijenata, ali ni u jednom slučaju, ni u jednom trenutku nije bilo šparanja na uštrb pacijenata. Uštede su nastale na racionalnijoj potrošnji i boljoj kontroli resursa koji su bili u bolnici. Sad se praktički za svaku tabletu zna gdje ide i gdje se potrošila – naglasio je Smoljanec.

Dotaknuo se i spajanje četiri odjela u bolnicama u Čakovcu i Varaždinu što je najavljeno masterplanom koji je u Saboru izglasan prošlog tjedna.

– Još nije u potpunosti dogovoreno gdje će biti koje sjedište, no to u ovom trenutku nije ni bitno. Bitno je da pacijenti dobe 24-satnu skrb kroz dežurstvo i kroz stacionarni smještaj na jednom mjestu. Hoće li šef biti iz Varaždina ili Čakovca to je sasvim svejedno. Predviđeni su odjeli oftalmologije, otorinolaringologije, urologije i infektologije. Čim se dogovore uvjeti s Ministarstvom zdravlja, kreće se u postupno spajanje – rekao je Smoljanec.

Komentari