Sastanak petorice župana

Početkom 2021. sjeverna i središnja Hrvatska dobivaju razvojni sporazum

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.11.2020. 18:29

Zadnja izmjena: 23.11.2020. 18:31

Petorica župana sjeverne i središnje Hrvatske, Radimir Čačić, Matija Posavec, Željko Kolar, Darko Koren i Damir Bajs, održali su danas u Čakovcu sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak i zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak.

Susreli su se nakon što su krajem listopada petorica župana ponovno zatražili potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU. Sporazumom se omogućuje provođenje EU projekata važnih za Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Kako je rekao župan Radimir Čačić, dogovoreno je da će procedura za potpisivanje razvojnog sporazuma biti završena početkom sljedeće godine. Pet županija je konkretne projekte već predalo Vladi RH. – Riječ je o cijelom spektru različitih projekata, a ministrica Tramišak je s pravom naglasila da će se posebna pažnja posvetiti velikim projektima. Osim o infrastrukturnim projektima te projektu izgradnje brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Krapine do Zagreba vrijednog 450 milijuna eura, koji su neupitni, posebno će se voditi računa projektima u školstvu i zdravstvu. Ta područja županije posebno pokrivaju, pa je mogućnost financiranja tih projekata iz EU fondova za nas izuzetno bitna – rekao je Čačić.


 

 

Komentari