parlamentarni izbori

SDP-ova koalicija u gradu Varaždinu podbacila za čak 43,30 posto

Na području grada Varaždina koalicija okupljena oko SDP-a, u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine, osvojila je drastičnih 43,30 posto glasova manje: svega 6.545 u odnosu na 11.542 glasova, koliko je lijeva koalicija osvojila prije četiri godine...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.07.2020. 10:23

Zadnja izmjena: 07.07.2020. 16:20

Na području grada Varaždina koalicija okupljena oko SDP-a, u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine, osvojila je drastičnih 43,30 posto glasova manje: svega 6.545 u odnosu na 11.542 glasova, koliko je lijeva koalicija osvojila prije četiri godine.

Na području cijele III. izborne jedinice pad je nešto manji nego na području grada Varaždina. Restart koalicija u III. izbornoj jedinici osvojila je, naime, 38,23 posto glasova manje, odnosno lijeva koalicija više nije bila opcija za 35.608 birača.

Ono što je svakako zabrinjavajući podatak za SDP jest činjenica da su na području III. izborne jedinice 53,62 posto svih glasova Restart koaliciji donijele samo dvije osobe: Siniša Hajdaš Dončić, koji se za mandat bio "prisiljen" boriti preferencijalnim putem, te nezavisni Matija Posavec koji se i nije morao naći na listi.

Podbačaj se mogao "popeti" sve do 71,41 posto

Kada bi se listi Restart koalicije oduzeli glasovi Siniše Hajdaša Dončića i Matije Posavca, podbačaj Restart koalicije na razini III. izborne jedinice iznosio bi čak 71,41 posto. 

Usporedba broja osvojenih glasova

"Upozoravali smo na loše sastavljanje lista"

SDP-ov načelnik Petrijanca Željko Posavec i SDP-ov gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić ne dvoje o uzroku takvog drastičnog podbačaja u rezultatu.

'"I prije izbora upozoravali smo na loše sastavljanje liste, prije svega dobronamjerno jer smo vidjeli što nam ljudi na terenu, u našim sredinama, nakon objavljivanja liste govore. Za loš rezultat raspravit ćemo na unutarstranačkim tijelima, slijede nam unutarstranački izbori, demokratski proces gdje ćemo morati odabrati novo vodstvo kako na nacionalnoj razini, tako i na županijskoj", kaže Željko Posavec.

"Korektno bi bilo da podnesu ostavke"

'' Pokazalo se ono što mi već godinama znamo, a to je da Davor Bernadić nije čovjek koji može dobiti povjerenje građana. Europarlamentarni izbori nisu bili njegovi, njih su nosili Biljana Borzan i Tonino Picula, dok je predsjedničke izbore nosio Zoran Milanović. Sada kad je izbore trebao nositi Bernardić pokazalo se da ne ulijeva povjerenje kod građana i dobro da je podnio ostavku, međutim ostavku treba podnijeti cijelo vodstvo jer je ono instaliralo Bernardića skupa sa predsjednicima županijskih organizacija i to bi bilo korektno jer su liste koje je Bernadić složio skupa s tim predsjednicima bile očito nedovoljno dobre da privuku birače.", kaže Dubravko Bilić.

Komentari