priopćenje za medije

SDP: Covid dodatak - besramno HDZ-ovo bacanje mrvica sirotinji

Objava Socijaldemokratske partije (SDP)

Objavljeno: 13.04.2021. 12:55

Zadnja izmjena: 13.04.2021. 13:39

Korupcija, lopovluk i nesposobnost vladajućih doveli su Hrvatsku na samo europsko dno u svemu pa tako i mirovinama. Do sada su svojim famoznim izračunima, doslovce krali mirovine, a sada se mali djelić tog, istim tim ljudima otetog novca, vraća u obliku „velikodušne pomoći“.

Besramno bacanje mrvica sirotinji kroz covid dodatak, mjesec dana pred lokalne izbore, samo kako bi ostali na vlasti je puno puta viđen i već uobičajen način funkcioniranja HDZ-a, a koji se, nažalost, često pokazao dobitnom kombinacijom.

Hrvatska bi ove godine za mirovine trebala osigurati oko 42 milijarde kuna za 1,2 milijuna umirovljenika. No, osim iz proračuna, takva se isplata možda može pokriti i iz nekih socijalnih programa Europske komisije – o čemu se naravno ne govori.

Kako to rade drugi: Slovenija je u siječnju svojim umirovljenicima isplatila 130, 230 i 300 eura, Poljska nema Covid dodatak, ali će svojim umirovljenicima s najnižim primanjima isplatiti 13. i 14. mirovinu u pojedinačnom iznosu od približno 2100 kuna. Mađarska također najavljuje isplatu trinaeste mirovine. Češka je umirovljenicima jednokratno isplatila oko 1500 kuna, Litva 200 eura, Belgija najsiromašnijoj skupini isplaćuje 50 eura mjesečno, a Bugarska 25 eura mjesečno. Jedino rješenje je mjesečna isplata pomoći za čitavog trajanja korona krize.

Problem malih i nedostatnih mirovina treba rješavati sustavno, a ne milodarima pred izbore. Mirovine moraju rasti i pokrivati stvarne troškove života. Posljednji podaci iz ožujka ove godine govore kako je prosječna mirovina porasla za čitavih 13 kuna. Sramotno! I naravno, nitko niti riječi o tome.

Predlažem da premijer, predsjednik Sabora, ministri prime plaće u iznosu najniže mirovine uvećane za covid dodatak, da na vlastitoj koži osjete koliko ta velikodušna pomoć uistinu može pridonijeti rješavanju problema s kojima umirovljenici žive godinama, ali možda će si konačno moći priuštiti pola kilograma mesa – trebaju li biti zadovoljni i dalje plesati po rubu egzistencijalnog minimuma?

Objava Socijaldemokratske partije (SDP)

Komentari