priopćenje za medije

SDP i Forum žena: Posvetimo ovogodišnji Dan žena njihovom zdravlju

Objavljeno: 07.03.2022. 14:23

Zadnja izmjena: 07.03.2022. 14:23

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka te donošenja zakona o reformi zdravstva, članovi Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i Foruma žena poslali su priopćenje kojim, kako navode, žele naglasiti važnost očuvanja i zaštite zdravlja žena.

Kako su naveli, pandemija je pogodila više žene nego muškarce jer su one zastupljenije u djelatnostima koje nose najveći teret krize poput trgovine, industrije i proizvodnje. Dodaju i kako u županiji u mnogim gospodarskim subjektima puno mladih žena radi u teškim uvjetima rada i na visoko normiranim poslovima, a najčešće za minimalnu plaću. Osnovnim problemima smatraju neadekvatnu preventivnu zdravstvenu zaštitu, smanjene standarde ginekološke skrbi te premali broj ambulanti medicine rada i prevelik broj žena u ginekološkim ambulantama, kao i ostale neravnopravnosti. 

- Poseban problem su uvjeti rađanja koji su često diskriminirajući prema ženama, jer se novi život treba rađati u boljem i primjerenijem okruženju dostupnom većini žena. Rađanje treba biti radost, a ne muka za ženu i dijete. Posvetimo ovogodišnji Dan žena njihovom zdravlju, a time i boljim demografskim brojkama, iako je problem demografije umjesto adekvatnih mjera s državne razine prepušten lokalnim jedinicama i često skromnim proračunima - naveli su iz SDP-a.

Komentari