nakon sjednice

SDP Ivanec: Potrebno nam je više sredstava iz EU fondova, a manje kreditnog zaduživanja

Objavljeno: 17.05.2024. 17:43

Zadnja izmjena: 17.05.2024. 17:43

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ivanca vijećnici SDP-a nisu podržali odluku Grada Ivanca o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju javne rasvjete i postavljanje LED žarulja.

Kako navode iz SDP-a Ivanec, do zaduženja dolazi jer se Grad nije prijavio na određene EU natječaje te smatraju kako je potrebno pričekati novi saziv Europskog parlamentara prije uzimanja kredita.

- Zaduženje dolazi kao opcija nakon što je Grad propustio sve prijave na natječaje za europske fondove i nakon što je propao pokušaj da se ide preko ESCO modela. SDP ne može podržati ovu odluku i mišljenja smo da treba pričekati formiranje novog saziva Europskog parlamenta, u kojoj će SDP uvjerljivo imati najviše zastupnika, i da vidimo koji će biti novi programi na koje će se moći prijaviti. Razmotrimo mogućnosti prijave na europske fondove. U krajnjem slučaju Grad je imao proračunski višak od 1,5 milijuna eura, dok će mu porezni prihodi rasti do 2,2 milijuna eura. Podržavamo zaduženje za vrtić, školu, udruge…, ali za ovo smatramo da treba pričekati, vidjeti koje su druge opcije i pričekati sa zaduženjem kao zadnjom opcijom – navode iz SDP-a Ivanec.


Cijelo priopćenje SDP-a Ivanec pročitajte u nastavku:

SDP IVANEC: POTREBNO NAM JE VIŠE SREDSTAVA IZ EUROPSKIH FONDOVA, A MANJE KREDITNOG ZADUŽIVANJA!

U srijedu, 15. svibnja, održana je 35. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca. Vijećnici SDP-a postavili su dva pitanja na aktualnom satu i bili su vrlo aktivni u raspravama.

Na početku sjednici vijećnici su obaviješteni da je dosadašnji gradski vijećnik Mihael Slunjski podnio ostavku iz osobnih razloga, te će vijećničku dužnost nastaviti obnašati Karlo Strugar, kojemu želimo puno sreće i uspjeha u radu.

Mjesta za odlaganje otpada na odlagalištu Jerovec ima još samo tijekom 2024., te za još koji mjesec u 2025. godini. Nakon toga bi odlagalište trebalo biti zatvoreno i sanirano. Najvjerojatnije je da Piškornica do tada neće biti u funkciji za rad i Grad Ivanec će se naći u istoj situaciji kao Varaždin da neće imati gdje sa svojim otpadom. Nakon upita Grada stigla je informacija da na samo jednom udaljenom odlagalištu ima kapaciteta za odlaganje ivanečkog otpada, a s obzirom da odvoz otpada na druga odlagališta predstavlja određeni financijski udar na građane potrebno što hitnije u suradnji sa nadležnim ministarstvom pronađi što bolje rješenje. Nadalje smo upozorili na problem smeća koje gomila oko kanti i kontejnera u pergolama. S obzirom da se pergole nalaze na gradskim česticama predlažemo da se održavanje istih uvrsti u program održavanja komunalne infrastrukture i da se one održavaju.

Grad Ivanec planira se kreditno zadužiti 2,6 milijuna eura za rekonstrukciju javne rasvjete i postavljanje LED žarulja. Zaduženje dolazi kao opcija nakon što je Grad propustio sve prijave na natječaje za europske fondove i nakon što je propao pokušaj da se ide preko ESCO modela. SDP ne može podržati ovu odluku i mišljenja smo da treba pričekati formiranje novog saziva Europskog parlamenta, u kojoj će SDP uvjerljivo imati najviše zastupnika, i da vidimo koji će biti novi programi na koje će se moći prijaviti. Razmotrimo mogućnosti prijave na europske fondove. U krajnjem slučaju Grad je imao proračunski višak od 1,5 milijuna eura, dok će mu porezni prihodi rasti do 2,2 milijuna eura. Podržavamo zaduženje za vrtić, školu, udruge…, ali za ovo smatramo da treba pričekati, vidjeti koje su druge opcije i pričekati sa zaduženjem kao zadnjom opcijom.

Komentari